Suudi Arabistan, son dönemde ilginç mimari projeler ile sık sık ses getiriyor. Bu sefer yine 1 km’yi geçecek Cidde Kulesi gündemde.
Suudi Arabistan, yükseklik konusunda 828 metrelik Dubai merkezli Burj Khalifa’yı dahi geri bırakacak, hedeflenen son yükseklik seviyesi net olarak açıklanmıyor olsa da 1 km’yi geçeceği kesin olan Cidde Kulesi’ni bitirmek istiyor. Cidde Kulesi için inşaat çalışmalarına çok uzun yılları önce başlanmıştı ancak proje birkaç yıldır yaklaşık 60. katta asılı kalmıştı. Bunun arkasında aşırı detay verilmeden Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bazı adımlarının olduğu aktarılıyor, şimdi ise projenin tekrardan “tamamlanma” hedefiyle canlandırıldığı yani çalışmaların tekrardan başladığı belirtiliyor. Orijinalde 1,2 milyar dolarlık bir proje bütçesi ile başlayan ancak artık çok daha yüksek bir maliyetin üzerinde oturduğu düşünülen devasa yapı, aralarında Skanska ve Samsung gibi önemli isimlerin dahil olduğu birden fazla şirket tarafından yükseltilecek. Ne zaman olacağı kesin değil ancak tamamlandığı zaman 5,7 milyon metrekare iç yaşam alanına sahip olacak ve 59 farklı yüksek hızlı asansör ile donatılacak bilgisi verilen Cidde Kulesi, mimari açıdan insanoğlunun ulaştığı en üst noktalardan birisi olacak. Suudi Arabistan son dönemde başka dikkat çekici mimari yapılar da planlıyor, bunlar arasında Mukaab da yer alıyor.
Mukaab, 400 metre yüksekliğe, genişliğe ve uzunluğa ulaşan devasa bir kübik gökdelen olarak ülkenin yakın gelecek planları arasında yer alıyor. Arkasında New Murabba Development Company yer alan Mukaab, içerisinde döner yapıda bir kule formu taşıyor. Yapıya destek veren Suudi Hükümetinin Kamu Yatırım Fonu, Mukaab’ın içerisinde teorik olarak 20 adet Empire State Binasını barındıracak kadar büyük olduğunu söylüyor. Yani kâğıt üzerinde gerçekten devasa tasarlanan yapı, eğer gerçeğe dönüşürse konut ve otel bölümleri, ticari alanlar ile dinlenme tesislerinin yanı sıra çok sayıda perakende, kültürel ve turistik cazibe merkezini bir araya getirecek. Şu an için 2030 yılında tamamlanması hedeflenen Mukaab’ın içinde ayrıca su altı ya da farklı diğer sahneleri tasvir etmek için kullanılacak bir tür 360 derecelik holografik deneyim de sunulacak.
Bu arada ülke çok ilginç The Line üzerinde de çalışmaya devam ediyor. The Line, gördüğümüz hiçbir şehir tasarımına benzemiyor. Ülke bu şehir içerisinde dikey olarak aktarılan bir yaşam alanı kurmak istiyor. Bittiği zaman 500 metre yüksekliğe ve 200 metre genişliğe sahip olacak bu şehir, bünyesinde bir yol ya da otomobil barındırmayacak. 170 km uzunluğunda olacak şehrin içerisindeki uç noktalar arasında yüksek hızlı tren sistemiyle 20 dakikada ulaşım sağlanacak.