HP TouchPad
Palm firmasını satın aldıktan sonra Palm yazılımcıları tarafından geliştirilen WebOS işletim sistemine de sahip olan HP, bu işletim sistemiyle çalışan cihazlarıyla mobil pazarda kendine yer edinmeye çalışıyor. WebOS henüz bilinirlik açısından çok yaygın değil, ayrıca HP’nin yıllar boyu Windows Mobile işletim sistemiyle gerçekleştirdiği çabaların pek de istenen başarıyı elde edememesi HP için büyük bir dezavantaj. Fakat WebOS oldukça güçlü, pratik ve kullanışlı bir işletim sistemi. Firma mobil iletişim ve eğlence cihazlarının yanına bir de tablet ekleyerek WebOS’in gücünü göstermeyi hedefliyor. HP tarafından geliştirilen TouchPad isimli tablet, 9,7 inç büyüklüğündeki dokunmatik ekranıyla kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Kapasitif dokunmatik teknolojisiyle çalışan ekranı 768×1024 piksel çözünürlük sunuyor. Ayrıca ekran birden fazla dokunuşu algılayabiliyor. Apple’dan sonra çimdik hareketinin başarılı bir şekilde kullanıldığı ilk işletim sisteminin WebOS olduğunu hatırlatalım. Rakipleri gibi ekranının altında basit bir ana ekran tuşu barındıran TouchPad, bu sayede WebOS masaüstüne dönüş imkanı tanıyor. HP TouchPad, tasarım anlamında gayet sade bir ürün. Dokunmatik ekranlı mobil iletişim ve eğlence cihazlarında bu genel bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Cihaz üzerinde ses kontrol tuşları ve hoparlör gibi zaruri bileşenler dışında bir şey göremiyorsunuz.
ÇİFT ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİ
HP TouchPad, 1.2 GHz hızında çalışan çift çekirdekli Qualcomm işlemciyle çalışıyor. Tabletin RAM bellek kapasitesi resmi olarak açıklanmıyor. Fakat rakiplerinden düşük olacağını sanmıyoruz. Zira WebOS işletim sistemi de oldukça gelişkin. TouchPad mobil cihazlarda standart haline gelen hareket algılayıcının yanı sıra jiroskop ile fark yaratıyor. Rakiplerinin bazısında olan bu bileşen, cihazın üç boyutlu uzayda konumu ve açısı ne olursa olsun hassas bir şekilde belirlenmesini sağlıyor. Bu da oyun ve uygulamalara farklı özelliklerin eklenmesini sağlıyor. TouchPad tablet 16 ile 32 GB dahili hafıza seçenekleriyle satışa sunuluyor. Kart desteği sunmadığından bellek kapasitesini artıramıyorsunuz. Bu çoğu kullanıcı tarafından olumsuz olarak değerlendirilse de yüksek dahili bellek sebebiyle biz bu görüşe katılmıyoruz. HP TouchPad bazı modellerde olduğu gibi mobil iletişim cihazı özelliğine sahip değil. Yani ne sesli görüşme ne de diğer operatör servislerinden yararlanabiliyorsunuz. Fakat HP tarafından sunulan özel yazılım ve servis sayesinde cihaz kablosuz internet bağlantısı üzerinden sunucuya bağlanarak SMS mesajlarınızı görüp cevaplamanızı sağlıyor. Wi-Fi 802.11n desteği sayesinde mevcut en hızlı kablosuz ağlara bağlanabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra TouchPad Bluetooth bağlantısına da sahip.
WebOS 3.0
Palm tarafından geliştirilen ve artık HP’ye ait olan WebOS işletim sisteminin 3.0 versiyonuyla çalışan HP TouchPad, multitasking özelliğine sahip. Yani arkaplanda farklı uygulamaları çalışır halde bırakabiliyor ve bunlar arasında kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. Küçük resimler halinde gördüğünüz çalışır uygulamalardan herhangi birini sonlandırmak istediğinizde resmini tutup yukarı sürüklemeniz yeterli. Bu ve bunun gibi birçok parmak jestiyle kullanabileceğiniz işletim sistemi kolay, pratik bir kullanım sunuyor. Metin girişini standart bir şekilde sanal klavye ile sağlayan TouchPad, rakiplerinden basit bir özellikle ayrılıyor. Klavye boyutunu istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Böylece daha fazla ekran alanı görmeyi veya daha büyük tuşları tercih edebiliyorsunuz. Cihazda maalesef yalnızca tek bir kamera bulunuyor ve bu kamera 1,3 megapiksel çözünürlükle rakiplerinin hayli gerisinde. TouchPad GPS modülüne de sahip fakat şebeke bağlantısı bulunmadığından A-GPS desteklemiyor. Bu da konum belirleme performansını olumsuz etkiliyor. Tablet dijital pusula sayesinde hassas yön tayini yapabiliyor. Stereo hoparlörler ve Adobe Flash 10.1 desteği cihazın sunduğu diğer özellikler arasında.
KRİTİK ÖZELLİKLER
• HP WebOS 3.0
• 9,7 inç multi-touch, TFT LCD
• HP App Catalog
ARTILAR
Başarılı kullanıcı arayüzü, stereo hoparlörler
EKSİLER
Kamera çözünürlüğü düşük, HDMI çıkışı yok
ÜRÜN LİSTESİ ve KARŞILAŞTIRMA
► Apple iPad 2
► Samsung Galaxy Tab 10.1v
► Motorola Xoom
► HTC Flyer
► BlackBerry PlayBook
► HP TouchPad
► Acer Iconia Tab A500
► Asus Eee Pad Transformer
► Karşılaştırma Tablosu