reklamı kapat

POPÜLER

Tablet Rehberi

Teknoloji devlerinin farklı platformlar üzerinde çalışan tabletleri artı ve eksileriyle bir arada! Piyasadaki ve yakında çıkacak olan tabletleri tüm teknik özellikleriyle karşılaştırdığımız rehberde 4 cihaz bulunuyor.

Apple iPad 3G
Apple iPad 3G
Markalar arasındaki tablet yarışının başlamasına sebep olan Apple iPad, ilk yaygın ürün olarak rakipleri arasında özel bir yere sahip. Tanıtılmadan önce uzun süren ve çoğu tutarsız dedikodulara konu olan iPad, Wi-Fi modelinin ardından 3G destekli modeliyle kısa sürede liderlik koltuğunu kaptı. Apple tamamen ticari bir başarı örneği sergileyerek olumsuz eleştirileri göğüslemeye hazır bir şekilde iPad üzerinde iPhone için geliştirilen iOS’in güncellenmiş halini kullandı. Donanım olarak ise yine iPhone’a benzer şekilde kapasitif, çoklu dokunuş algılayabilen çizilmez bir ekran ve firma tarafından üretilen işlemci kullanıldı. Satışa sunulan iki iPad modeli arasında yenisinin 3G desteklemesi dışında bir fark bulunmuyor.

BAŞARILI EKRAN
iPad 3G, tasarımıyla oldukça sade bir ürün. Boyutları her an her yerde yanınızda taşıyabileceğiniz kadar küçük değil fakat kaliteli ekranı üzerinde tüm fonksiyonlarını kullanmak büyük keyif. Cihazın her detayı, sunulacak içerik ve kullanım tarzına göre geliştirilmiş. 9.7 inç büyüklüğündeki arka aydınlatmalı IPS ekranı piyasadaki en geniş görüş açısını sunuyor. Apple tarafından iPhone 4 ve yeni iMac bilgisayarlarda da kullanılan IPS, bir çeşit LCD ekran teknolojisi. Apple iPad bu teknolojiyle 178 derece görüş açısı sunuyor. Cihazın ekranı hareket algılayıcı sayesinde dört yöne de dönebiliyor. Dönüş animasyonları, cihazın tamamında olduğu gibi kusursuz, kare atlamadan ve hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Arayüz tamamen parmakla kontrol etme üzerine kurgulanmış ve en küçük linklere ve nesnelere dahi zorlanmadan dokunabiliyorsunuz. Apple iPhone’un cihazının vurucu özelliklerinden olan ‘multi-touch’, iPad’i de hassas ekran üzerinden rakiplerine karşı çok güçlü kılıyor. Artık neredeyse her marka tarafından uygulanan çimdik hareketiyle yakınlaşıp uzaklaşma, hala en iyi Apple ürünlerinde çalışıyor. Özellikle Google Earth ve 10 parmağınızı da kullanabildiğiniz müzik uygulamalarını kullanmak başka hiçbir cihazdan alamayacağınız kadar çok keyif veriyor.

Dipsiz kuyu App Store
Apple iPad’in neredeyse ulaşılamaz bir seviyede olmasını sağlayan en önemli etken zengin uygulama dükkanı. iPhone, iPod touch ve iPad üzerinde çalışabilen uygulamalar, üç cihazı da kendi alanında güçlü kılıyor. iPad üzerinde iPhone uygulamaları orijinal boyutunda görüntüleniyor. Yakınlaştırma seçeneği var fakat grafik kalitesi düşüyor. Yine de kullanılamaz değil. iPad için özel geliştirilen veya iPad versiyonu yayınlanan diğer uygulamalar ise gerçekten benzersiz. Gönül rahatlığıyla dipsiz kuyu olarak nitelendirebileceğimiz App Store dahilinde sunulan uygulamalarla müzik yapabilir, haber, dergi, kitap okuyabilir, film izleyebilir, benzersiz bir internet deneyimi yaşayabilir, müzik dinleyebilirsiniz. Hatta burada tek tek sayamayacağımız ve aklınıza dahi gelmeyen daha birçok eğlenceli ve yararlı şeyler yapabilirsiniz. Bu sıralarda yayınlanacak veya muhtemelen yayınlanmış olan işletim sistemi güncellemesiyle ‘multitasking’ özelliğine de kavuşacak olan iPad, daha da çok güçlenecek. Cihaz hakkında fazlaca olumsuz bir nokta bulunmuyor. Fakat büyük bulanlar var. Haklı olabilirler fakat özellikle dergi okuma ve internet gezintisi fonksiyonları düşünülürse ideal boyutta olduğu söylenebilir. iPhone’larda olmasına rağmen iPad üzerinde kamera bulunmaması büyük eksiklik.

Samsung Galaxy Tab
Samsung Galaxy Tab
Samsung, mobil dünyada rakiplerine zorlu bir yarışçı olduğunu ispatlamaya devam ediyor. Özellikle Android işletim sistemine verdiği önemle oldukça pratik cihazlar üreten Samsung, şüphesiz ekran, algılayıcı ve daha birçok bileşenin üretiminde elde ettiği başarıyı cihazlarına da yansıtıyor.

ANDROID VE TABLET
Samsung Galaxy Tab, Anroid işletim sisteminin 2.2 versiyonuyla çalışıyor. Her ne kadar Google tarafından Android’in tabletler için ideal bir işletim sistemi olmadığı açıklanmış olsa da, Samsung bu cihaz üzerinde oldukça iyi iş çıkarmış. Tabletin ileride kullanıma sunulması beklenen Android 3.0 işletim sistemine de yükseltilebileceği belirtiliyor. Diğer markalarda olduğu gibi tablet için özel bir işletim sistemi geliştirilmeyip Android tercih edildiğinden, Samsung Galaxy Tab’i büyük bir Android mobil iletişim ve eğlence cihazı olarak tanımlayabiliriz. Zira sesli görüşme yapmaya da imkan veriyor. İşletim sisteminin arayüzü Samsung tarafından kişiselleştirilen standart Android arayüzü olarak karşımızda. Özellikle dokunmatik ekranlı Samsung mobil iletişim cihazlarını kullananlar için oldukça tanıdık. Cihazın ana ekranı widget uygulamaları ve kısayollar ile düzenleyebileceğiniz boş sayfalardan oluşuyor. Sayfalar arasında parmağınızla geçiş yapabiliyorsunuz. İki parmağınızı birbirine yaklaştırdığınızda tüm sayfalar küçük halde görüntüleniyor ve sürükle bırak yöntemiyle düzenleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda yeni boş sayfa da eklemek mümkün. Ana menü, yukarıdan çekilerek açılan bildirim penceresi gibi standart Android özellikleri Galaxy Tab’de mevcut.

PERFORMANS VE MULTIMEDYA
Samsung Galaxy, Tab 1 GHz hızında bir işlemci ve 512 MB kapasiteli RAM bellek ile çalışıyor. Kapasitif dokunmatik ekranı gayet hassas. Güçlü donanımı sayesinde sunduğu özelliklerin tamamını sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Cihaz e-posta iletişimi için Android’in sunduğu gelişmiş e-posta desteğini kullanıyor. İnternet tarayıcısı da ihtiyacı karşılayacak kadar güçlü. Bunlar gibi standart uygulamaların yanı sıra Samsung, cihazla birlikte farklı fonksiyonlar kazandıran uygulamalar sunuyor. Örneğin kitap, dergi ve gazete okuyabileceğiniz uygulama sayesinde büyük dokunmatik ekranda haber ve diğer içeriklere göz atabiliyorsunuz. Entegre A-GPS ve dijital pusula, Galaxy Tab’i konum tabanlı servislere bağlayan bileşenler. Galaxy Tab’i en büyük rakibi iPad’e göre avantajlı kılan özelliği iki kameraya sahip olması. Arka yüzdeki kamera 3 megapiksel çözünürlük sunuyor ve otomatik netleme, gülümseme yakalama gibi özelliklere sahip. 7 inç büyüklüğündeki ekranda keyifli fotoğraf ve video çekimleri yapabiliyorsunuz. Kamera arayüzü kullanışlı ve başarılı fakat büyük oranda Apple’dan alınma detaylarla dolu. Kısacası pek özgün değil. Ön yüzdeki kamera ise 1.3 megapiksel çözünürlük sunuyor ve görüntülü görüşme için kullanılabiliyor. Samsung Galaxy Tab, yüksek çözünürlüklü ekranı üzerinde Full HD video oynatma yeteneğine sahip. Dahili olarak 16/32 GB hafıza seçenekleri sunan cihaz, 32 GB’a kadar microSD kart destekliyor. Bu da müzik ve video arşivcileri için önemli bir avantaj. Avantajları ve dezavantajları ile değerlendirmeye çalıştığımız Samsung Galaxy Tab, iPad’e oranla biraz daha düşük pil ömrüne sahip. Fakat daha küçük yapısı ve ekstra özellikleriyle ciddi bir rakip.

BlackBerry PlayBook
BlackBerry PlayBook
İş dünyası kullanıcıların yeni gözdesi BlackBerry, dünyanın ilk profesyonel tableti olarak adlandırdığı güçlü cihazıyla fanatik kitlesini genişleteceğe benziyor. BlackBerry PlayBook olarak adlandırılan yeni tablet 7 inç ekran büyüklüğüne sahip ve ‘BlackBerry Tablet OS’ ile rakiplerinden çok daha fazla şey vadediyor. 2011 yılında Amerika’dan başlamak üzere farklı ülkelerde satışa sunulacak olan cihaz, firmanın daha önce eğilmediği bir alan olan tablet, bilgisayar dünyasına heyecanlı bir geçişi sembolize ediyor. Boyutları itibariyle Samsung Galaxy Tab ile aynı kulvarda yarıştığını söyleyebiliriz. Dokunmatik ekran üzerinde hassas ve pratik bir kullanım sunmayı hedefleyen PlayBook, güçlü donanım bileşenleriyle rakiplerine korku salmaya hazır.

YENİ İŞLETİM SISTEMİ
Firma yeni tableti için BlackBerry Tablet OS adını verdiği bir işletim sistemi geliştirmiş. İşletim sistemi arayüzüne baktığımızda büyük oranda BlackBerry 6 OS’nin gelişmiş versiyonu gibi duruyor. Bu BlackBerry fanatikleri için iyi bir haber olduğu kadar firmanın yazılım tarafında ne kadar güçlü olduğunun da bir ispatı. HP ve Samsung’un karşısında özgün, başarılı grafik arayüze sahip ve güçlü işletim sistemiyle avantajlı konumda olduğunu söyleyebiliriz. Rakiplerine korku salacak donanım bileşenleri BlackBerry PlayBook’u çok daha fazla merak etmemize sebep oluyor. 1 GHz hızında çift çekirdekli işlemci ve 1 GB RAM bellek ile çalışan cihaz, BlackBerry işletim sistemi üzerinde yüksek performans sunuyor. Bu iki ana bileşen eğer işletim sistemi de başarılı bir şekilde hazırlanmışsa parmakla kontrol sırasında animasyon geçişleri ve hiç şüphesiz yüksek çözünürlüklü video oynatma gibi işlemlerde çok etkili olacak.

HD VİDEO KEYFİ
Standart video formatlarının yanı sıra DivX desteği de bulunan tablet, 1080p çözünürlüğünde HD videoları oynatabiliyor. 1024×600 piksel çözünürlük sunan 7 inç büyüklüğündeki ekranı üzerinde multimedya fonksiyonlarını kullanmak büyük keyif. Ekran aynen rakipleri gibi kapasitif dokunmatik teknolojisiyle çalışıyor ve birden fazla dokunuşu algılayabiliyor. Cihazın üzerinde standart HDMI ve micro USB bağlantı noktaları bulunuyor. Böylece HDTV’lere ve bilgisayara kolayca bağlayabiliyorsunuz. BlackBerry PlayBook yazılım geliştiriciler ve dolaylı olarak son kullanıcılar açısından oldukça zengin bir platform sunuyor. WebKit tabanlı tarayıcısyla HTML5 ve Adobe Flash 10.1 desteği sunan tablet ile YouTube’a girip video izlemek mümkün. Buna ek olarak Adobe Air Mobile, OpenGL ve Java desteği sunan PlayBook ile farklı altyapılarda çalışan uygulamaları kullanabiliyorsunuz. Cihazda kablosuz bağlantı olarak Bluetooth ve Wi-Fi bağlantıları bulunuyor. Maalesef bu ilk versiyonda 3G desteği bulunmuyor. Bu özelliğiyle rakiplerinin gerisinde kalsa da, firma yakında 3G ve hatta 4G destekli modelleri üreteceğini duyurdu. PlayBook kamera anlamında da rakiplerinin çok ötesinde. Tablet üzerinde iki adet kamera bulunuyor. Bunlardan biri arka yüzde ve 5 megapiksel çözünürlük sunuyor. Ön yüzdeki kamera ise 3 megapiksel çözünürlükle rekortmen. Bu kameraları kullanarak fotoğraf ve video çekebiliyor, görüntülü görüşme yaparak iletişiminizi bir üst aşamaya taşıyabiliyorsunuz. BlackBerry Tablet OS yazılım geliştirme kiti sayesinde yazılımcılar bu platform üzerinde çalışmaya başladı bile. Apple App Store ile kıyaslamak henüz mümkün değilse de yakın zamanda PlayBook için geliştirilen özel uygulamalar kullanıcıların beğenisine sunulacak.

HP Slate 500
HP Slate 500
Uzun yıllar boyunca ürettiği Microsoft Windows Mobile ile çalışan cihazlarıyla özellikle iş hayatındaki kullanıcılara hitap eden HP, yazılım ve donanım teknolojisinin gelişmesiyle yeni bir tablet bilgisayara imza attı. HP Slate 500’ü sadece tablet olarak değil tablet bilgisayar olarak tanımlamamızın sebebi gerçek anlamda taşınabilir bir bilgisayar olmasından kaynaklanıyor. Microsoft Windows 7 işletim sistemiyle çalışan Slate 500 ile, herhangi bir dizüstü bilgisayarla yapabileceğiniz her şeyi yapmanız mümkün. HP Slate 500 üzerinde harici cihazları bağlayabileceğiniz standart boyutta bir USB 2.0 bağlantı noktası bulunuyor. Bu sayede çevre birimlerinden USB bellek ünitelerine kadar her cihazı bağlayıp kullanabiliyorsunuz.

MICROSOFT WINDOWS 7
Cihazın ekranı 8.9 inç büyüklüğünde. Çoklu dokunuş algılayabilen ve çimdik hareketiyle yakınlaşıp uzaklaşılabilen ekran, 1024×600 piksel çözünürlük sunuyor. İşletim sistemi arayüzü parmakla değil, fare ile kullanılmak üzere tasarlandığından, küçük öğelere sahip uygulama arayüzlerinde kullanmak üzere bir de kapasitif dokunmatik kaleme sahip. Daha fazla uygulama kullanabilmek ve bilgisayar denebilecek kadar kapsamlı tutmak açısından olumlu olsa da, büyük oranda parmakla kullanmak isteyeceğiniz bir cihazın bazı zamanlarda kaleme mecbur bırakması pek hoş değil. Fakat Windows 7 ile çalışıyor olmasının avantajları da yok değil. HP tarafından kullanıcılara sunulan yazılım sayesinde Windows arayüzü üzerinde kopyala yapıştır gibi sık kullanılan fonksiyonlar pratik parmak jestelerine atanmış. Örneğin bir metni seçtikten sonra parmağınızı sol alttan sağ üste doğru sürerek kopyalayıp tersi yönde yapıştırabiliyorsunuz. Sahip olduğu USB bağlantı noktası sayesinde herhangi bir bilgisayara bağlayabileceğiniz tüm cihazları HP Slate 500 ile birlikte kullanabiliyorsunuz. Bu cihazlara harici optik sürücü de dahil. Birlikte verilmiyor fakat USB bağlantılı istediğiniz bir modülü kullanabilirsiniz. Cihaz 1.86 GHz hızında Intel Atom işlemci ve 2 GB DDR2 bellek ile çalışıyor. Bu iki ana bileşen cihazı rakipleri arasında güçlü kılan noktalardan. Dahili bellek olarak katı disk (SSD) tercih edilmiş. 64 GB kapasiteli katı disk haricinde yine cihazın üzerinde bulunan SD kart yuvasına kart yerleştirebiliyorsunuz.

STANDART UYGULAMALAR
Güçlü donanımının yanında HP Slate 500’ü rakiplerine göre nispeten avantajlı yapan şey, Windows uygulamaları. Skype’tan ofis programlarına, oyunlardan Adobe Air tabanlı yazılımlara kadar Windows 7 üzerinde çalışabilen her uygulamayı Slate 500 üzerinde de aynen kullanabiliyorsunuz. Skype gibi görüntülü görüşme destekleyen yazılımlarda kullanılmak üzere bir de web kamerası eklenmiş. Ön yüzdeki bu kamera VGA çözünürlüğünde. Fotoğraf ve video çekimi için kullanılan arka kamera ise 3 megapiksel çözünürlük sunuyor. Genel özellikleri itibarıyla çok güçlü bir tablet bilgisayar olan Slate 500, mobil özelliklerden de bir o kadar uzak. GPS modülü bulunmadığından konum tabanlı servislerden yararlanamıyorsunuz. Ayrıca Windows ile çalıştığından basit widget uygulamaları haricinde herhangi bir servisi kullanmak istediğinizde ya tarayıcıyı ya da masaüstü için geliştirilen uygulamaları kullanmanız gerekiyor. Cihazın pil ömrü 5 saat olarak belirtilmiş.

Tablet Rehberi

Tablet Rehberi

İLGİLİ HABERLER