Bilim dünyası şu aralar NASA tarafından geliştirilen uzay aracı New Horizons’ın Ultima Thule’ye ulaşmasını konuşuyor. Ancak tarihi bir uzay başarısına daha imza atılmış durumda. Çin, Chang’e-4 uzay aracı ile Ay’ın karanlık yüzüne iniş yaptı.
Son yıllarda uzay araştırmalarına hiç olmadığı kadar öne veren Çin, tarihi bir ilke imza attı. Chang’e-4 isimli insansız uzay aracını Ay’ın karanlık yüzeyine sorunsuz bir şekilde indirmeyi başardı. Ay’ın karanlık yüzü biliyorsunuz Dünya’dan bakınca görünmüyor. Ancak gönderilen uzay araçlarından elde edilen görüntüler ile bilgi edinilen bu birçok komplo teorisine neden olan bölüm, artık Çin imzalı Chang’e-4 uzay aracına ev sahipliği yapıyor. Ay’ın arkasına daha önce gönderilen uydu aracılığıyla iletişim kurulabilen araç, söylendiği kadarıyla şu an Ay’ın güney kutbundaki Aitken’de yer alıyor. İnsanlık tarihinde ilk defa bu bölgeyi incelemeye başlayacak uzay aracının 13 km derinliğe sahip bir krater olan Aitken’den birçok veri toplaması bekleniyor. Buna ek olarak Ay’ın karanlık yüzünde Dünya’dan gelen radyo dalgaları yer almıyor. Bu açıdan Chang’e-4 ile evrenin başka yerlerinden yayılan kozmik radyo dalgalarını araştırmak da çok kolay olacak deniyor.
Ay’ın oluşumu hakkında çok önemli veriler elde edilmesi beklenen görev, şimdiye kadar devasa bir başarı örneği olarak karşımızda bulunuyor. Çin’in Amerika ve Rusya karşısında aldığı en büyük uzay başarımı olarak da geçen gelişme, birçok yeni bilgiye gebe durumda.
SpaceX’in 2018 sonunda yaşadığı talihsiz gelişme