reklamı kapat

POPÜLER

Çin Apple casus mikroçip

Teknoloji dünyası ayakta; Çin, Apple ve Amazon gibi devlerin sunucularına casus mikroçip yerleştirdi!

 - Güncelleme: 04 Ekim 2018 23:31

Teknoloji dünyasının uzun süredir gündeminde olan bir konu bugün yeniden gündeme geldi. Söylendiği kadarıyla Çin, Apple ve Amazon gibi devlerin sunucularına casus mikroçip yerleştirdi.

Bu olayın geçmişi 2015 yılına kadar dayanıyor. Olayı bugün gündeme getiren ise Bloomberg tarafından kaleme alınan ayrıntılı makale. Söylendiği kadarıyla Çin Silahlı Kuvvetleri, yerel üreticilerine Amerika merkezli şirketlerin sunucularına gönderilen anakartlara casus mikroçip yerleştirilmesini zorunlu kılıyor. Bir pirinç tanesinden çok daha ufak boyuttaki bu mikroçip, tahmin edebileceğiniz üzere sunucuya ve verilerine uzaktan erişim sağlıyor. Bu mikroçipin başta Apple ve Amazon olmak üzere 30 farklı Amerikan şirketine satılan sunucu anakartlarında yer aldığı belirtiliyor. Bu olayın arkasında esas olarak dünyanın en büyük sunucu anakartı tedarikçisi Super Micro Computer ya da bilinen adıyla Supermicro yer alıyor. Şirketin ürettiği anakartlara bu casus mikroçiplerden zorla yerleştirildiği belirtiliyor.

Daha önce yaşanan bir sorun nedeniyle Apple’ın 2016 yılında Supermicro’dan anakart almayı bıraktığı biliniyor. Ancak halen bu firmayla iş yapan yüzlerce firmanın olduğu söyleniyor. Bir devlet yetkilisi Supermicro’yu donanım dünyasının Windows’u olarak değerlendiriyor. Supermicro anakartlara yapılacak bir saldırının Windows’a yapılacak bir saldırı kadar büyük olduğu söyleniyor. Söylendiği kadarıyla Supermicro tarafından üretilen anakartlar sadece bilgisayar ya da sunucularda yer alıyor. Listede MRI makineleri ile çok daha korkuncu gelişmiş silah sistemleri yer alıyor. Bu gerçekten çok kötü görünüyor.

Çin Apple casus mikroçip

Apple ve Amazon tarafından bu Çin odaklı konu hakkında açıklama yapıldı

İki firma da bu durumu kabul etmiyor. Ancak bu olayın çok uzun süredir hükümet seviyesinde araştırıldığı biliniyor. Bu olayda da görüldüğü üzere artık dünya üzerindeki hemen her firmanın kritik önem arz eden konularda yerli üretime dönmesi gerekiyor. Teknoloji dünyasında yazılım açıkları uzaktan güncelleme ile kapatılabiliyor. Ancak donanımsal açıkları kapatmak ve hepsinden önemlisi bu açıkları farketmek görüldüğü üzere hiç ama hiç kolay durmuyor. Tüm bu olaydan en çok etkilenen ise şirketler değil kullanıcılar oluyor. Verilerimize kimlerin ne şekilde eriştiğini kimse bilmiyor. Şirketlerin kendileri bile…

İlginizi Çekebilir

Alçıpan ustası robot

İLGİLİ HABERLER