TRT bandrol ücreti, akıllı telefonlardan alınmaya devam ediliyor ve süreçte bir artış yapılmış durumda.
Artık telefonlardan toplanan TRT bandrol ücreti daha da artacak çünkü süreçte oransal bir değişiklik yapıldı. Sözcü’de yer alan habere göre cep telefonlarında yüzde 10 olan oran yüzde 12’ye, akıllı kol saatlerinde yüzde 8 olan oran yüzde 14’e, bilgisayar ve tablette ise yüzde 2 olan oran yüzde 4’e çıkartıldı. Aynı habere göre diğer cihazlarda ise (Radyolu ve/veya TV’li ışıldak, radyolu kulaklık, radyolu fotoğraf makinesi, radyolu adım sayar, radyolu kalemler, radyo ve/veya TV’li banyo sistemleri, navigasyon cihazları, radyo ve/veya TV eklentili koşu bantları, radyo ve/veya TV eklentili buzdolapları, DVD-VCD player ve benzerleri, cep tipi MP3/MP4 çalar ve benzerleri, ev sinema sistemleri, taşıtlarda kullanılmaya mahsus navigasyonlu multimedya cihazları) yüzde 8 olan TRT bandrol payı yüzde 14’e çıkarıldı. Elektrik faturalarından kaldırılmasıyla oluşan gelir kaybı odağında yapılan TRT bandrol payındaki son artışlar, yakında ürün fiyatlarına yansıyacaktır.
13 Kasım 2021 tarihli bir habere göre Türkiye’de TRT payından ciddi bir gelir elde ediliyor. Bu konudaki açıklama şöyle: “2010 – 2020 yılları arasını kapsayan 11 yıllık dönemde, elektrik faturalarından yapılan yüzde 2.26’lık kesintili ile vatandaşlardan toplam 8 milyar 923 milyon 767 bin lira toplandı. Televizyondan radyoya, cep telefonundan akıllı kol saatine kadar çok sayıda cihazdan alınan bandrol gelirleri ise aynı dönemde 11 milyar 888 milyon 905 bin lira oldu. Böylece 11 yıllık fatura toplam 20 milyar 812 milyon 673 bin lira oldu.
TRT’nin verdiği cevapta dolar kuru üzerinden paylaşılan tablolara göre, 2010 – 2020 yılları arasında vatandaşın elektrik faturalarından 3 milyar 179 milyon 290 bin dolar, satın aldığı cihazlardan ise bandrol geliri adı altında 3 milyar 506 milyon 39 bin lira toplandı. Söz konusu 11 yıllık dönemde toplanan toplam miktar 6 milyar 685 milyon 329 bin dolar oldu.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Telefonlardan genel olarak birçok vergi alınıyor. Örneğin gümrük sürecinde Türkiye’de akıllı telefonlardan TRT + Kültür Fonu, ÖTV, KDV ve bazı diğer yasal vergiler / ücretler alınıyor. Bu yüzden, yani yüksek dolar kur ve vergiler nedeniyle iPhone’lar ve aynı zamanda diğer akıllı telefonlar ile elektronik ürünler Türkiye’de oldukça pahalıya satılıyor.