Telegram artık kullanıcıların özel sohbetleri moderatörlere bildirmesine izin veriyor

06 Eylül 2024 09:40

CEO’nun başına gelenler sonrasında ilk önemli adım atıldı. Telegram artık kullanıcıların özel sohbetleri moderatörlere bildirmesine izin veriyor.

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov biliyorsunuz kısa süre önce Fransa’da gözaltına alındı. Daha sonra 5 milyon euroluk kefalet ödemesi ve Fransa’dan çıkmama şartıyla serbest bırakılan yönetici, bu olayların üstüne platformda güncellemelere başladı. Yaptığı son açıklama kapsamında, “Kullanıcı sayımızın 950 milyona çıkması suçluların platformumuzu kötüye kullanmasını kolaylaştırdı” diyen Pavel Durov, artık Telegram’ın moderasyonu ile daha yakından ilgileneceğini belirtti. Bu arada platformun yönetimiyle alakalı olarak ilk önemli adım da atılmış durumda. Telegram’ın “Sık Sorulan Sorular” sayfasında daha önce, “Tüm Telegram sohbetleri ve grup sohbetleri, katılımcılarına özeldir. Onlarla ilgili herhangi bir talebi işleme koymuyoruz.” açıklaması yer alıyordu. Şimdi o kısım kaldırıldı ve yerine yeni bir açıklama eklendi: “Tüm Telegram uygulamalarında, yasa dışı içerikleri sadece birkaç dokunuşla moderatörlerimize bildirmenizi sağlayan bir ‘Rapor Et’ butonu var. Bunun için ayrıca abuse@telegram.org e-posta adresimizi de kullanabilirsiniz. Eğer e-posta üzerinden yayından kaldırma talebi gönderiyorsanız, lütfen Telegram’daki içeriğin bağlantılarını paylaştığınızdan emin olun.”

Pavel Durov’un gözaltına alınması sonrasında bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Pavel Durov’un tutuklanmasının ardından Fransa’ya yönelik yanlış bilgiler gördüm. Fransa, ifade ve iletişim özgürlüğüne, yenilikçiliğe ve girişimcilik ruhuna derinden bağlıdır. Böyle de kalacaktır. Bir hukuk devletinde özgürlükler, hem sosyal medyada hem de gerçek hayatta, vatandaşları korumak ve temel haklarına saygı göstermek için yasal bir çerçeve içerisinde korunur. Yasaları uygulamak, tam bağımsızlık içinde yargıya düşer. Telegram CEO’sunun Fransa topraklarında tutuklanması, devam etmekte olan bir adli soruşturmanın parçası olarak gerçekleşmiştir. Bu hiçbir şekilde siyasi bir karar değildir. Bu konuda son karar yargıçlara kalmıştır. demişti.

Fransa’nın attığı adım hakkında bir açıklama yapan şirket, “Telegram, Dijital Hizmetler Yasası (DMA) da dahil olmak üzere AB yasalarına uyuyor. Platformdaki moderasyon endüstri standartları dahilinde ve sürekli olarak gelişiyor. Pavel Durov’un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa’da sık sık seyahat ediyor. Bir platformun veya sahibinin, o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçma bir durum. Dünya çapında neredeyse bir milyar kullanıcı, Telegram’ı bir iletişim aracı ve hayati bilgi kaynağı olarak kullanıyor. Bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz.” demişti.

Süreç hakkında Edward Snowden ise şunları söylemişti: “Durov’un tutuklanması temel insan hakları olan ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Macron’un özel haberleşmelere/iletişime erişim sağlamak için rehin alma seviyesine kadar inmesi beni oldukça şaşırttı ve üzdü.”

Telegram haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X

Paylaş