Samsung Türkiye tarafından yapılan açıklamaya göre televizyon kutularının özgün tasarımlara dönüştüğü Eco-Package Sergisi açıldı.
Samsung Türkiye’den konuda şunlar aktarıldı: “Samsung’un çevresel sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında geri dönüştürülebilir televizyon kutularını kullanarak, altı tasarım stüdyosu ve ‘In-Between Tasarım Platformu’ küratörlüğünde geliştirdiği ‘Eco-Package’ projesi 2 Haziran – 30 Haziran tarihlerinde Akaretler No:37-39’da sergilenecek.” Firma ayrıca konuda “Samsung, ‘Doğaya Dönüş’ vizyonu doğrultusunda teknoloji bizi ne kadar ileri götürse de, durup, arkamızda bıraktıklarımıza bakmaya odaklanıyor. Bu kapsamda, In-Between Tasarım Platformu küratörlüğünde gerçekleşen ‘Eco-Package’ projesinde Beril Ateş, Figure, Onaranlar Klübü, Ottan Studio, Öykü Baştaş ve Herkes İçin Mimarlık Derneğii adına Serap Kaçmaz ve Kubilay Ercelep, Samsung televizyon kutularını gündelik yaşamlarımızda kullanabileceğimiz işlevsel ve dekoratif ürünler olarak yeniden tasarladı.
Sergideki tasarımlar, 16 yıldır hem Türkiye’de hem de dünyada pazar lideri olan Samsung’un, tüketicilerin televizyon kutuları ile yapabileceklerine ilham olmak amacıyla hayata geçirildi.” açıklamasını da geçti. Samsung Electronics Türkiye Ses ve Görüntü Sistemlerinden Sorumlu Pazarlama Direktörü Erkan Yıldırım, sergi kapsamında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Samsung olarak, üst düzey teknolojileri kullanıcılara güvenle sunmaya devam ederken, tüketicilerimize ve dünyamıza karşı çevresel sorumluluklarımızın olduğuna inanıyoruz. Bu yıl yenilenen ve televizyon ürün ambalajlarını çok yönlü ev eşyalarına dönüştürmeye imkân sunan ‘Eco-Package’ projesi kapsamında ambalajlarda %90 oranında daha az mürekkep kullanıyoruz. Üretim esnasında ise zımba kullanımını tamamen ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca, yerleşik güneş panelleri sayesinde pil atıklarını ortadan kaldıran SolarCell Uzaktan Kumanda ürünümüzü daha da geliştirerek tüm 2022 model televizyonlarımızda kullanılacak şekilde tasarladık.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SolarCell Uzaktan Kumanda sayesinde, yılda 100 milyon adet pili atık olmaktan kurtarmayı başardık. Eco-Package Projesi kapsamında da ileri dönüştürülebilir televizyon kutularımız, çok değerli tasarımcıların elinde sıfır atıkla yepyeni işlevsel ve dekoratif tasarımlara dönüştü. İleri dönüşüm diyoruz çünkü kullanım ömrünü tamamlamış ve eşsiz televizyonlarımızı, evlerinize kadar getirmiş olan Televizyon kutularımıza, fikri tasarım öğeleri ekleyerek gündelik yaşamımızda katkı sağlayacak yeni ürünlere dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Doğaya dönüş vizyonumuz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz projenin sonucunda ortaya çıkan eserleri görmekten dolayı oldukça heyecanlı ve gururluyuz.”
Samsung ile atılacak ürün ambalajlarına ileri dönüşümle yeniden hayat verenlerin açıklamaları ise şöyle oldu:
“Öykü Baştaş: Öykü Baştaş, Samsung Eco-Package projesi kapsamında, karton yüzeyleri farklı biçimlerde birleştirerek oturma birimi ve sehpa gibi mobilyalara dönüşebilen modüller tasarladı. Moda ve mimarlık alanlarında çalışmalarını sürdüren Öykü, sık sık seyahat ediyor ve dünyadaki farklı şehirlerden ilham alıyor. Öykü, tasarım fikrine New York sokaklarındaki geri dönüşüme kazandırılmak için biriktirilen kartonlarla başladı.
Üst üste yerleştirilen kartonlar güçlü bir yüzeye dönüşerek insan taşıyabilecek bir kapasiteye ulaşıyor. Bu doğrultuda Öykü de tasarımında katmanlaşma tekniğini kullandı. Öykü; karton yüzeyleri, yapıştırıcı yerine; farklı renklerde dokuma şeritlerle birleştirerek, karbon ayak izini minimize etmeyi amaçladı. Modüller yan yana gelirken yeşil şeritlerle, üst üste gelirken de pembe şeritlerle birleşiyor.
Beril Ateş: Beril Ateş, Samsung Eco-Package Projesi kapsamında televizyon kutularını dönüştürerek, nesli tükenen balıklara işaret eden bir yerleştirme tasarladı. Sanatçı Beril Ateş, dünyadaki çöp miktarının artmasıyla beraber yol açtığımız deniz kirliliği ve sulardaki canlı popülasyonunun giderek azalması hakkında farkındalık yaratan çalışmalara önem veriyor. Beril, tasarımı için Samsung televizyon kutularının güçlü yapısından ilhamla balık figürlerini heykelleştirmek istedi.
Kutulardan keserek çıkardığı balık figürlerini boyadıktan sonra, kartonun üzerine açtığı deliklerden ağızlarını dikerek, deniz kirliliği ve nesli tükenen balıklarla gizli bir mesaj vermeyi amaçladı. Aynı zamanda bu ipin birleştirici gücüyle balıklara iki yüzüyle bakabileceğimiz üç boyutlu bir etki sağladı. Beril’in okyanus ve deniz canlılığı hakkında farkındalık yaratan fikri; Samsung’un 2022 televizyon ve monitörlerinde, dijital ürünler ve uzaktan kumandalarında; ‘okyanusa bağlı plastikten’ geri dönüştürülmüş reçine kullanılması ile örtüşüyor.
İlke Beyaz: İlke Beyaz, Samsung Eco-Package projesi kapsamında, televizyon kutularını değerlendirerek beşgenler prizması şeklinde bir aydınlatma tasarladı. İlke Beyaz, zanaat birikimi ve kadın emeğini birleştirdiği el dokuması kilim markası Figure ile tasarım üzerinden sosyal etki yaratıyor.
İlke; tasarımı ile günümüzde makineleşmenin de yaygınlaşmasıyla karanlıkta kalan dokuma geleneğini aydınlatmayı ve zanaatkar kadınlara ışık olmayı amaçlıyor. İlke; Samsung televizyon kutularından elde etttiği 12 adet beşgen yüzeyi; dokuma tezgahlarından arta kalan ve tamamen doğal kök boyayla renklendirilmiş yünlerle birbirlerine dikti. Birleştirme için kullandığı bu yöntem, Samsung’un tel zımba kullanmadan ürettiği çevreye duyarlı ambalaj yaklaşımına karşılık geliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ayşe Yılmaz, Ottan Studio: Ottan Studio Kurcusu Ayşe Yılmaz, Samsung Eco-Package projesi kapsamında, televizyon kutularından farklı işlevlerde kullanılabilecek, çeşitli görsel etkiler yaratan modüler bir yerleştirme tasarladı. Ottan Studio, insanlığın ve çevrenin iyiliği için gıda ve tarım atıklarından döngüsel biyo-kompozit malzemeler tasarlayan ve üreten bir sosyal girişim.
Ayşe Yılmaz, tasarımına “Kartonları, pratik ve sürdürülebilir bir yöntemle nasıl etkileyici yüzey ve ürün tasarımlarına dönüştürebiliriz?” sorusu ile başladı. Ayşe’nin tasarımında hiçbir yapıştırıcı veya renklendirici kullanmaması, Samsung’un yeni televizyon kutularında %90 daha az mürekkep kullanarak karbon ayak izini azaltan yaklaşımını destekliyor.
Kubilay Ercelep & Serap Kaçmaz, Herkes İçin Mimarlık Derneği: Samsung Eco-Package projesi kapsamında, Herkes İçin Mimarlık Derneği adına Kubilay Ercelep & Serap Kaçmaz, televizyon kutularından ürettikleri üçgen prizmalarla sehpa, depolama alanı gibi farklı işlevler için kullanılabilecek bir yerleştirme tasarladı. Herkes İçin Mimarlık Derneği, gönüllü öğrencilerin ve profesyonellerin bir araya gelerek, sosyal problemlere mimarlık ve tasarım alanlarında yaratıcı çözüm yolları ürettikleri bir platform.
Kubilay ve Serap; bir televizyon kutusunu keserek 3 adet üçgen prizma oluşturdu. Prizmaların kapanıp hacim alması için önce yüzeyler üzerinde delikler açtılar. Bu delikleri atık iplerle birleştirmeleri; Samsung’un zımba teli kullanmayan, çevresel sürdürülebilirliği destekleyen ambalaj yaklaşımına karşılık geliyor.
Onaranlar Kulübü: Onaranlar Kulübü Samsung Eco-Package projesi kapsamında sokakta sosyalleşme pratiklerine çevreci ve oyuncu bir yaklaşım sunan bir kamusal alan mobilya konsepti geliştirdi. Onaranlar Kulübü onarma, üretme ve paylaşma odağında, kent ve insan arasında diyalog oluşturan yaratıcı projeler geliştiriyor.
Onaranlar Kulübü bu doğrultuda birbirine iyi gelen insanların bir arada olabileceği, geçici bir kamusal alan tasarladı. İki modül tasarımı bir araya geldiğinde, mini bir kamusal alan yaratıyor. Bu alan, basit hareket mekanizmasıyla masaya, şezlonga ya da bir oturma birimine dönüşebiliyor.
Onaranlar Kulübü ayrıca, üretim sürecinde herhangi bir atık çıkarmadan, Samsung televizyon kutularının kendi kıvrımlarını kullanarak en verimli sonuca ulaşmaya çalıştı. Aynı zamanda üretim sırasında çıkan atık kartonları da modüllerin taşıyıcılığı için kullanarak çevreye duyarlı bir yaklaşım sürdürdü.”