Geliştirilen birçok robot modelinde biliyorsunuz sürekli olarak doğadan ilham alınıyor. İşte bunların birisi olan terleme özelliğine sahip robotik parmak karşımızda.
İnsanlardaki temel fonksiyonu vücut sıcaklığının ayarlanması olan terleme süreci, robot dünyasında kullanımını artırıyor. Bu altyapıyı benimseyen en yeni proje ise videosunu yukarıda izleyebileceğiniz robotik parmak oluyor. Cornell Üniversitesi merkezli birden fazla araştırmacının desteğiyle hazırlanan bu parmak, görebileceğiniz üzere oldukça esnek yapıda. Şimdilik dış tasarımına odaklanmayan ürün, farkını hareketini devam ettirebilmek adına mikroskobik hatlardan salgıladığı sıvıyı kullanmasıyla koyuyor. Bu sıvı sayesinde kendisini soğutabilen robotik parmak, bu sayede uzun süreler boyunca çalışacak robot / robot uzuvları için önemli bir ilerleme gerçekleştiriyor. Robotların büyük ve ağır soğutma sistemleri yerine bu tarz sıvı temelli sistemler ile rahatlıkla serin tutulabileceğini aktaran araştırmacılar, süreçte çalışmalarına devam ettiklerini aktarıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu robotik parmak için de kullanılan terleme ile soğutma daha önce Kengoro ile gündeme gelmişti
İnsansı robot Kengoro da benzer sayılacak bir altyapı üstüne kuruluyordu. Tokyo Üniversitesi’nin hazırladığı robot, hareket ederken terliyor. Robotun içerisine yer alan su, alüminyum kemik yapısı içerisinde hareket ediyor ve yüzeye çıkıp buharlaşarak hareket motorlarını soğutuyor. Bu sayede soğutmak için büyük fan sistemleri kullanmayan araştırmacılar, böylelikle robotun hareket süresini artırıyor. Ter benzeri su soğutma sistemi sayesinde 20 dakikadan fazla şınav ile mekik çekebilen robot, gücünü bacaklarındaki pillerden alıyor ve şu an halen geliştirilmeye devam ediliyor.