Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden olan Tesla, araçlarına bahar güncellemesiyle birçok yeni özellik ekliyor.
Bahar güncellemesi kapsamında ilk olarak ABD ve Kanada’daki uyumlu Model serisi araçlara adaptif far sistemi sunuluyor. Buna ek olarak yeni Model S ve Model X araçların gösterge paneline sollamayı kolaylaştırmak için yan kameraların görüntüsü dahil ediliyor. Güncelleme ile kayıt sürecinde kullanılan kamera sayısını 6’ya çıkaran Tesla, artık birden fazla seyahat planı (hızlı, en fazla olanağın sunulduğu konumlar veya en az duraklı rota gibi) da sunuyor. Türkiye’de resmi olarak satılmayan Cybertruck’a özel bazı güncellemeler de yapan şirket, Model 3, Model Y, yeni Model S/X ve yeni Model 3’e konum bazlı bagaj yükseliği ayarlama özelliği ekliyor. Bu özellik sayesinde araç, bulunduğu konuma bakıyor ve bagaj yüksekliğini belirlenen seviyenin üstüne çıkarmıyor. Bu özelliği Cybertruck’ın ön bagajına da ekleyen şirket, araçların navigasyon sistemine “mümkün olduğunda otoyollardan kaçın” ayarını da eklemiş durumda. Yeni getirilen “Aksesuar Gücünü Açık Tut” özelliği ise, sürücü çıktıktan sonra dahi USB’den bağlı cihazlara ve şarj yüzeyine güç verilmesini sağlıyor (batarya seviyesi yüzde 20’nin üzerinde kaldığı sürece).
Bu sıralar yeni Model Y gündemden düşmüyor. Araç tasarımsal açıdan ön ve arkada yapılan güncellemeyle fark yaratıyor. Aracın önünde artık bir LED bölümle birbirine bağlanan ince yapılı farlara yer veriliyor. Arkada da şerit şeklinde bir LED aydınlatma bölümü bulunan yeni Model Y, bu güncelleme ile daha keskin bir görüntüye kavuşuyor. Teknik verilere bakarsak aracın 19 inç jantlara sahip çift motorlu uzun menzil versiyonu için 719 km, 20 inç jantlara sahip çift motorlu uzun menzil versiyonu için 662 km, 19 inç jantlara sahip tek motorlu standart menzil versiyonu için 593 km, 20 inç jantlara sahip tek motorlu standart menzil versiyonu içinse 559 km “CLTC” menzil paylaşılıyor. Resmi verilere göre yeni Model Y’nin çift motorlu versiyonu 0’dan 100 km/s hıza 4,3 saniyede, tek motorlu versiyonu ise 5,9 saniyede çıkabiliyor.
0-100 hızlanması eskiye nazaran daha iyi olan model için şimdilik bir “Performans” versiyonu bulunmuyor. Şu anda aktif olarak geliştirilen bu versiyonu daha sonra tanıtacak Tesla, yeni Model Y’de satıştaki Model 3’ten farklı olarak standart bir sinyal koluna yer veriyor. Yeni modelden sadece vites kolunu kaldıran ve vites seçiciyi doğrudan ekrana entegre eden Tesla, şerit şeklinde RGB ambiyans aydınlatmanın kullanıldığı aracın arkasına da ufak bir ekran konumlandırıyor. Bu ekrandan aracın bazı ayarları kontrol edilebiliyor ve bir şeyler izlenebiliyor. Ön tamponuna kamera konumlandırılan yeni araçta, gürültüyü ciddi seviyede azaltan akustik camlara yer veriliyor. Elektrikli arka koltukları tek bir buton üzerinden katlanabilen yeni Model Y, devasa cam tavanını koruyor. 14 yerine 16 hoparlörlü güçlü bir ses sistemiyle donatılan araç, 250 kW’a kadar şarj sunuyor ve ilk modelin önemli bir eksiğini kapatarak soğutmalı koltuklarla geliyor.
Yapılan resmi paylaşımlara göre pedala basıldığı anda mekanik fren sistemini devreye sokan mevcut Model Y’nin aksine, yeni Tesla Model Y’de sürece daha farklı bir şekilde yaklaşılıyor. Yeni araçta fren pedalına basıldığında, araç ne kadar sert basıldığına bağlı olarak rejeneratif frenlemeyi kullanmaya devam edip etmeyeceğine veya fiziksel frenleri devreye sokup sokmayacağına kendisi karar veriyor. Bu sayede fren pedalına basıldığı durumlarda da rejeneratif frenleme üzerinden enerji kazanımı sağlanabiliyor. Yeni araçta önceliği rejeneratif frenlemeye veren Tesla, bu sayede verimliliği ve menzili artırmayı hedefliyor. Bu yaklaşım, fren disklerinin ömrünü uzatırken daha yumuşak bir frenleme deneyimi sunuyor.
Araçlarını doğrudan otonom sürüş odaklı olarak tasarlayan şirket, yeni Model Y’ye biri yerleşik otonom sürüş sistemi tarafından elektronik olarak kontrol edilen, diğeri ise doğrudan sürücü girişini yöneten iki bağımsız hidrolik fren devresi entegre etmiş durumda. Bu çiftli sistem ister manuel ister otonom modda kullanılsın, Model Y’nin yumuşak ve öngörülebilir bir frenleme sağlamasına olanak tanıyor. Model Y’de tam “brake-by-wire” fren altyapısına geçiş yapmayan Tesla, yapılan iyileştirmelerle rejeneratif ve hidrolik frenleme arasındaki geçişin artık daha pürüzsüz olduğunu belirtiyor.