Tesla’nın tasarladığı dünyanın en büyük pili yaptığı yardımla gündemde

21 Aralık 2017 22:30

Elon Musk‘ın sadece otomotiv alanında bırakmadığı en önemli şirketlerinden Tesla, hatırlarsınız geçtiğimiz haftalarda dünyanın en büyük pilini faaliyete geçirdi. Bu pil kısa süre önce çok önemli bir yardımda bulundu.

Tesla‘nın Avustralya’ya kurduğu dünyanı en büyük pili, 100 günden daha kısa sürede tamamlanarak dikkatleri üzerine çekmişti. Avustralya’nın yaşadığı enerji sorununu çözmek için kurulan bu dev bu Powerpack çiftliği, toplam 100 megawatt enerji depolayabiliyor. Tam 30 bin eve enerji sağlayabilecek güçte olan pil, bölgede bulunan rüzgar çiftliği devre dışı kaldığı zaman devreye giriyor ve işleri yoluna koyuyor. Ancak son yaşanan olan pilin sadece bulunduğu bölgeyle sınırlı kalmayacağını gösteriyor. Yerel sitelerden gelen bilgilere göre Loy Yang kömür santralı 14 Aralık günü arızalanınca genel enerji üretimi 560 MW azalıyor. Beklenmedik gerçekleşen bu düşüş de elektrik şebekesindeki frekansın 50 Hz’den 49,80 Hz’e düşmesine yol açıyor. İşte bu noktada saniyeler içerisinde devrede alınan pil, tam 1,000 kilometre uzaktan 7.3 MW enerji göndererek elektrik şebekesindeki frekansı tekrardan 50 Hz seviyesine çıkartıyor. Yani rüzgarın gücü kömürün eksiğini kapatarak elektrik kullanımı yoluna sokuyor. Bu da gelecek için harika bir örnek daha oluşturuyor.

Loy Yang kömür santrali

Tesla temiz enerji konusunda öncü isimlerden

Şirketin kurduğu bu dünyanın en büyük pili, söylendiği kadarıyla 10 bin metre kare yer kaplıyor. Başarılı şekilde kurdukları ve göreve aldıkları tesisten büyük duyan Tesla, yenilenebilir enerji konusunun önemini iyi biliyor. Sürekli olarak enerji sağlamak yerine yukarıda olduğu gibi sorunlar olduğunda devreye girecek pil, şirket kadar Avustralya için de büyük öne arz ediyor.

Video

Paylaş