Instagram’dan yapılan açıklamaya göre Threads yarın yani 29 Nisan itibarıyla Türkiye’de kullanıma kapatılıyor.
Bu konuda firmadan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Rekabet Kurumunun (RK) kararına göre Threads, 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye’deki kişiler tarafından kullanılamayacak. Bu; Türkiye’deki kişilerin Threads uygulamasını indiremeyeceği, Threads’e threads.net adresinden erişemeyeceği, Threads profili oluşturamayacağı veya mevcut Threads profillerini kullanamayacağı anlamına gelmektedir. Bir Threads profili oluşturduysanız ve Türkiye’deyseniz profiliniz dondurulacak ancak silinmeyecektir. Profiliniz dondurulduğunda profiliniz ve profilinizdeki içerikler (örneğin gönderiler, diğer gönderilerle olan etkileşimleriniz) size ve platformdaki diğer kişilere gösterilmeyecektir. Şimdilik profilinizi yeniden etkinleştiremeyeceksiniz. Bu durumun Instagram hesabınızı ve hesabınızın verilerini etkilemeyeceğini unutmayın. Profiliniz dondurulmuş olsa da platform bilgilerinizin bir kopyasını istediğiniz zaman indirebilirsiniz. Platformdaki profilinizi silmeyi de seçebilirsiniz. Not: Birden fazla Threads profili oluşturduysanız ek profillerinizi yönetmek için threads.net adresine gidin. Platformu yakın zamanda Türkiye’ye geri getirmek için çalışıyoruz.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Meta’ya kısa süre önce bir geçici tedbir kararı uygulanmıştı. Bu konuda Rekabet Kurumu resmi olarak şunları aktarmıştı: “META Platforms, Inc. (META) hakkında, Threads ve Instagram uygulamalarını bağlamak suretiyle hâkim durumunu kötüye kullandığı şüphesi üzerine başlatılan soruşturmada geçici tedbir kararı verildi (Geçici Tedbir Kararı). META’nın, Instagram hesaplarına dayalı Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerini, kullanıcılara onay seçeneği sunmaksızın birleştirmesinin; soruşturma tamamlanana kadar telafisi güç zararlara yol açacağı değerlendirildi.
- -META’nın pazarda uzun yıllardır faaliyet göstermesi sebebiyle kapsamlı ve detaylı bir veri birikimine sahip olduğu,
- -META’nın sahip olduğu kullanıcı tabanın büyüklüğü ve çeşitliliğinin, reklamverenler bakımından META hizmetlerini cazip hale getirdiği,
- -Bu durumun, META’ya hizmet geliştirme amacıyla daha fazla kaynak ayırabilmesine imkân sağladığı ve rakiplerin reklam verenlere ve dolayısıyla finansal kaynaklara erişimini zorlaştırdığı, bu çerçevede META’nın faaliyetlerinin pazarda giriş engeli oluşturduğu,
- -Ayrıca, META’nın sunduğu temel hizmetler ve ilişkili hizmetler ile birlikte bir ekosistem olarak faaliyette bulunduğu, bu durumun, META’nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi diğer bir hizmetine aktarmasını mümkün kıldığı ve pazar gücünü arttırdığı, tespit edildi.
Mevcut bulgular çerçevesinde; Instagram ve Threads arasındaki veri aktarım mekanizması neticesinde oluşabilecek veri birleştirme davranışının engellenmesi yönünde geçici tedbir uygulanmasına karar verilmiştir.”