Son yılların en popüler ve aynı zamanda en tartışmalı platformu olan TikTok, Avrupa’da kesin olarak DMA kapsamına girdi.
TikTok’un arkasındaki ana şirket ByteDance, platformun Avrupa’daki Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamına alınmaması gerektiğini savunuyordu. Hatta şirket bunun için bir yasal mücadele de başlamıştı. Ancak ByteDance istediğini elde edemedi ve açılan dava kaybedildi. Bu nedenle Avrupa’da kesin olarak DMA kapsamına giren şirketin, DMA kurallarına tabi olma konusunda yeterli kullanıcıya sahip olduğu belirlendi. Bu arada TikTok DMA’nın gerekliliklerine uysa bile, çocukları kasıtlı olarak bağımlı yapma iddiası üzerinden Avrupa’da yine de bir yasak ile karşı karşıya kalabilir. Şu anda bu ikinci konuda ayrı bir yasal süreç devam ediyor. TikTok’un Türkiye’de yasaklanması için de bazı adımlar atıldı. Cumhuriyet’te yer alan İHA merkezli habere göre Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Öztürk platform için, “Ahlaksız paylaşımların yoğunlukla yer aldığı ve milli değerlerimizi ayaklar altına alan TikTok’un bir an önce kapatılması gerektiği açıktır. Bu doğrultuda kanun teklifi hazırlamakta olduğumuzun da bilinmesini isterim“ demişti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
TikTok uygulamasının, Türk aile yapısına ve kültürüne uygun olmayan görüntülerin ve davranışların paylaşıldığı bir mecra olduğunu söyleyen Öztürk, “Bu anlamda müstehcen içerikler oluşturan, canlı yayında gelir sağlayan, çocuk istismarı paylaşan hesap yöneticilerine yönelik operasyonların yapıldığı ve adli soruşturmaların açıldığı yine kamuoyuna yansımaktadır. Tam bu noktada ifade etmeliyim ki TikTok adlı sosyal medya platformu tam anlamıyla bir bataklığa dönüşmüştür ve bataklıkta sinek avlamaktansa bataklığın kurutulması gerekmektedir” diye konuşmuştu.