TikTok CEO’su son dönemde artan yasaklar ve ABD planlar üstüne bir kez daha konuştu ve “Çin ile veri paylaşmıyoruz” dedi.
Gençler arasında çok popüler olan TikTok için son dönemde ABD başta olmak üzere çok sayıda ülkeden yasak haberleri geliyor. Hatta platformun ABD’de komple yasaklanması ihtimali bulunuyor. Bunu önlemek adına çalışan şirketin CEO’su Shou Zi Chew, 150 milyondan fazla Amerika merkezli kullanıcısı olan TikTok’un ABD’li kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle asla paylaşmadığını ve ileride de paylaşmayacağını söyledi. “TikTok, ABD’deki kullanıcıların verilerini Çin hükümetiyle hiçbir zaman paylaşmadı veya bu konuda bir paylaşma talebi de almadı.” diyen CEO Shou Zi Chew, TikTok’un ana şirketi ByteDance’ın herhangi bir hükümet veya devlet kuruluşuna ait olmadığını veya birileri tarafından kontrol edilmediğini belirtti ve aynı zamanda “ByteDance, Çin’in ya da başka bir ülkenin ajanı değildir” açıklamasını yaptı. ABD verilerini ABD’de tutmak adına “Project Texas” isimli bir proje üzerine çalışan TikTok, bu sayede olası bir yasaktan kaçmak istiyor çünkü uygulama artık bir “ulusal güvenlik riski” olarak görülüyor. Evet, ABD ulusal güvenliğini TikTok üzerinden kaybetme korkusu yaşıyor, ancak olayın arkasında esasen başka bir durum yer alıyor.
Platform, ABD’li vatandaşların verisini topluyor ancak bunu diğer sosyal medya platformları da yapıyor. Burada platformun ABD’deki reklam pastasının çok büyük bir bölümünü ele geçirmesi odak noktada yer alıyor. Aktarıldığı kadarıyla ABD’li sosyal medya şirketleri, inanılmaz geri dönüşleri olan TikTok yüzünden büyük bir reklam geliri kaybediyor, bunu değişmesi için de uzun zamandır “ulusal güvenlik” bahanesiyle ciddi bir lobi faaliyeti yürütüyor. Bu tarz konularda ABD’li siyasetçiler, büyük ödemeler yapılarak istenilen tarafa yöneltilebiliyor.
ABD’nin etkisiyle uygulamaya yönelik engelleme adımlarını başka ülkeler de atıyor. Bu konuda sürece dahil olan son isim Yeni Zelanda olmuştu. Yakında ülkedeki birçok devlet görevlisi (Herkes için geçerli değil) telefonuna TikTok’u yükleyemeyecek, yüklediyse silmek durumunda kalacak. Dün de şirketi üzen adımlar arasına İngiltere merkezli bir yasak eklenmiş, büyük ülke TikTok’un devlet cihazlarında kullanılmasını yasakladı. Kişiler kendi özel telefonlarında platforma erişim sağlamaya devam edecek ancak resmi cihazlara bundan sonra “Çin merkezli veri endişeleri” nedeniyle uygulama kurulamayacak.