Son dönemin en popüler sosyal medya platformu olan TikTok, son dönemde hemen her ülkede farklı konularda hedef oluyor.
Burada aktarıldığı kadarıyla TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman TikTok hakkında şu açıklamayı yaptı: “TikTok başta olmak üzere dijital mecralarda Türk toplumunun aile yapısını bozmaya yönelik, ahlakımıza, ananemize, kültürümüze yönelik, çocuklarımıza yönelik, kadınlarımıza yönelik hiçbir şekilde tasvip etmeyeceğimiz birtakım yayınları, birtakım görüntüleri, kınıyoruz, lanetliyoruz. Buradan tüm milletimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. 7 Aralık tarihinde TikTok’un Türkiye ve Avrasya Tik temsilcisi Emir Gelen beyi davet ettik. Gelecek ve bu konularla ilgili açıklama yapacak. Biz Dijital Mecralar Komisyonu olarak başta bant daraltma, yayın yasağının getirilmesi, reklam yasağının getirilmesi ve gerekirse lisans iptali olmak üzere tüm dijital mecralarla ilgili çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz bunu kamuoyuna açıklamak isterim.” Platform Türkiye’de son dönemde özellikle canlı yayın merkezli bazı gelişmeler ile çok ses getirmişti.
TikTok bundan önce yurt dışıyla alakalı bir konuda ses getirmişti. ABD merkezli Utah Division of Consumer Protection (UDCP) kurumu, TikTok uygulamasının bağımlılık yapıcı doğasının çocuklara zarar verdiği ve TikTok’un Çin’deki ana şirketi ByteDance ile olan ilişkisini aldatıcı bir şekilde gizlemesi iddiaları üzerinden platforma dava açacağını duyurdu. Utah Valisi Spencer Cox dava özelinde düzenlenen basın açıklamasında konuşarak TikTok’u, uygulamanın çocuklar için güvenli olduğu konusunda ebeveynleri yanıltmakla suçlamıştı.
Cox, uygulamanın daha fazla reklam geliri elde etmek adına genç kullanıcıları durmadan gezinmeye teşvik eden özelliklere sahip olduğunu ve çocukları yasadışı bir şekilde bağımlılık yapıcı, sağlıksız bir kullanıma yönlendirdiğini söylüyor.
TikTok, geçtiğimiz aylarda çocukları korumaya yönelik kurallar da dahil olmak üzere İngiltere veri koruma yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle 12,7 milyon £ (15,7 milyon dolar kadar) para cezasına çarptırılmıştı. İngiltere Bilgi Komisyonu Başkanlığı (ICO) yaptığı açıklamada, şirketin uygulamayı kimlerin kullandığını kontrol etmek için yeterince çaba sarf etmediğini ve hizmeti kullanan çocukları engellemek için yeterli önlemi almadığını söylemişti.
Bu konuda ICO sözcüsü “TikTok’a 13 yaşın altındaki çocuklara hizmet sağlaması ve kişisel verilerini ebeveynlerinin izni veya yetkisi olmadan işlediği için para cezası verdik. TikTok’un ufak çocukları tespit etme ve platformdan çıkarma konusunda kontrollerini daha iyi yapma konusundaki çabalarını sürdürmesini bekliyoruz” demişti.
Daha sonra ise çok daha büyük bir ceza geldi. İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), platforma çocukların verilerini işleme biçimi ve çocukların verilerini tam olarak koruyamaması nedeniyle tam 345 milyon € (367 milyon dolar kadar) para cezası verildiğini açıkladı.