Özellikle 2022’de sosyal medyanın en önemli platformlarından birisi halini alan TikTok, bugün para kazanma odaklı yeni bir adım attı.
TikTok için geçtiğimiz hafta ortaya çıkan bilgiler doğru çıktı. Bugün bir duyuru yapan firma, “Series” adı altında başlattığı yeni dönemde bazı videoların ancak ücreti ödendikten sonra izlenmesini sağlayacak bir sistemi karşımıza çıkarıyor. İçerik üreticilerin platformdan daha fazla gelir elde etmesi için geliştirilen bu özellik, birçok popüler kanal için oldukça güzel görünüyor. Özellikle çok popüler içerik üreticilerinin bu şekilde büyük paralar kazanabileceği, kişilerin video erişimi için 1 dolar ve üstü fiyatlar belirleyebileceği aktarılıyor. Şu an sadece sınırlı sayıdaki içerik üreticiye açılan özellik kapsamında kanal sahipleri bir seri içerisine her biri 20 dakika uzunluğunda 80 adede kadar video ekleyebilecek. Bu seriyi görüntülemek isteyen kişilerin içerik üreticiye ödeme yapması gerekecek. Burada elde edilen gelir “ilk aşamada” sadece içerik üreticiye gidecek, TikTok bir kesinti yapmayacak. Özellikle üstünde durulduğu üzere bu paralı kısımda cinsellik içerik içeren videolara izin verilmeyecek. Bu arada TikTok’un içerik üreticilerin elde ettiği genel geliri artırma konusunda da çalışmaları bulunuyor. Son dönemde kullanıcılara YouTube’a oranlandığı zaman çok iyi para kazandırmadığı için eleştirilen firma, bunun değiştirmek adına da bazı çalışmalar içerisinde yer alıyor. Henüz bu değişiklikleri ne zaman devreye alacağı bilinmeyen şirket, son aylarda kullanıcı kitlesini büyütüyor ancak çok iyi haberler almıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
TikTok son dönemde daha çok ABD merkezli yasaklanma haberleri ile gündeme geldi. Bu konuda en son Apple ve Google, bağlı olarak uygulama marketleri App Store ile Play Store merkezli bir talep ses getirmişti. Amerika Birleşik Devletleri Senatörü Michael Bennet, Apple ve Google’ın üst düzey yöneticilerine bir bildiri yazarak Çin’e ait TikTok’u ulusal güvenlik gerekçesiyle uygulama mağazalarından kaldırılmasını talep etti. “TikTok’un popülerliği ve agresif veri toplama faaliyetleri, ana şirketinin Çin yasaları kapsamındaki yükümlülükleri nedeniyle ABD ulusal güvenliği için özel bir tehdit oluşturmaktadır” diyen senatör, bu çağrısına şimdilik olumlu bir cevap alamayacak. Ancak ileride geniş çaplı bir yasal adım atılırsa, Apple ve Google uygulamayı kendi uygulama mağazalarından çıkarmak zorunda kalabilir.
Platformu bundan önce ABD merkezli birden fazla üniversite yasaklamış, bu yasaklama üniversitelerdeki WiFi internet ağı üzerinden gerçekleştirilmişti. 15’den fazla üniversitenin getirdiği bu yasak sonrasında öğrenciler TikTok’a artık sadece kendi mobil paketleri üzerinden erişim sağlayabiliyor. Bu yasağa üniversite yönetimleri tarafından gösterilen gerekçeler ise TikTok’un Çin’e ait bir uygulama olması ve kullanıcı verilerini Çin’e göndermesi (İddia) oluyor.