Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından olmayı sürdüren TikTok, yaklaşan ABD yasağını kaldırmak adına çabalıyor.
TikTok, 19 Ocak’ta ABD’de yürürlüğe girecek olan yasağı kaldırmak adına önemli yasal adımlar atıyor. Ancak şirket şimdiye kadar istediğini elde edemedi. Temyiz mahkemesi uygulanacak yasağın kaldırılmasını kabul etmeyince platform, yüksek mahkemeden sürece müdahale etmesini istedi. Bunun nasıl sonuç vereceği henüz bilinmiyor, bu yüzden TikTok CEO’su Shou Zi Chew’in yeni ABD başkanı Donald Trump ile yüz yüze bir görüşme yapacağı aktarılıyor. Trump daha önce gündeme geldiği kadarıyla TikTok’un ABD’de tamamen yasaklanmasını engellemeye çalışacak adımlar atmak istiyor. Yeni başkan yürüttüğü seçim kampanyası sırasında seçmenlere, seçilmesi halinde popüler sosyal medya uygulamasını kurtarma sözü vermişti. ABD, yasağın sadece Çinli ana şirket ByteDance’in TikTok’u elden çıkarması halinde kalkacağını belirtiyor. TikTok’a bundan önce Kanada’dan kötü bir haber gelmişti. Ülke, milyarlarca kullanıcısı bulunan TikTok platformunun (ByteDance özelinde) ülkedeki ticari faaliyetlerini, açıklanmayan ulusal güvenlik riskleri nedeniyle durdurma kararı almıştı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Buna karşın, uygulamanın kullanımı ve erişimi yasaklanmadı. Kanada İnovasyon, Bilim ve Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne, atılan adım hakkında yaptığı resmi açıklamada, “Karar, toplanan bilgi ve Kanada’nın güvenlik ve istihbarat birimleri ile diğer hükümet ortaklarının tavsiyelerine dayanmaktadır.” dedi. Kanada, TikTok’un devlet tarafından sağlanan cihazlarda kullanılmasını da yasaklamıştı.
Özellikle gençlere odaklanan platform son dönemde daha çok ABD tarafından hedef alınıyor. Örneğin yakın zaman önce çok sayıda ABD eyalet/bölge başsavcısı bir araya geldi ve çocukların ruh sağlığına zarar verdiği ve platformunun ne kadar güvenli olduğu konusunda halkı yanılttığı iddiasıyla platforma dava açtı. “Araştırmalarımız TikTok’un kurumsal kârını artırmak için sosyal medya bağımlılığı yarattığını ortaya çıkardı.” açıklamasını yapan davacılar, popüler platformun kasıtlı olarak çocukları hedef aldığını belirtiyor. Çocukların bağımlılık yaratan içeriklere karşı henüz etkili bir savunma kapasitesine sahip olmadığını bilerek hareket ettiği iddia edilen platform, yöneltilen suçlamaları kabul etmiyor ve ithamların birçoğunun yanlış ve yanıltıcı olduğunu aktarıyor. Dava kapsamında platformun bahsi geçen konularda önemli değişiklikler gerçekleştirmesi ve para cezasına çarptırılması isteniyor.