Toshiba AT100 incelemesi

06 Kasım 2011 22:40


İşletim sistemi olarak iOS ve Android’in başını çektiği tablet pazarında irili ufaklı birçok marka, ürünleriyle kendine yer bulma arayışında. Asırlık geçmişe sahip Toshiba da bu pazarın son katılımcılarından oldu. Biz de yakında ülkemizde de tüketicilerle buluşacak olan markanın ilk tableti AT100’e inceleme sayfalarımızda yer verelim istedik. Artık piyasada o kadar çok seçenek var ki AT100’ü nerede konumlandırsak bilemedik. Ancak yüksek benchmark değerleri ve sahip olduğu bağlantı özellikleri onu iyi bir seçenek olarak önerebilmemize yetti.

TAM BOY USB VE HDMI
Dedik ya artık çok fazla tablet var. AT100’ün de bu tabletlerle benzeştiği ve onlardan ayrıldığı birçok özellik söz konusu. Tasarımdan başlayalım. AT100 öyle çok ince, çok hafif bir tablet değil öncelikle bunu belirtelim. Bir iPad 2, bir Samsung Galaxy Tab 10.1 estetiği beklemeyin yani. Tabletin arka yüzünde tırtıklı dokuda bir kapak bulunuyor. Bu kapak istenirse çıkarılabiliyor ve renkli seçeneklerle değiştirilebiliyor. Aynı zamanda kapak sayesinde ileride batarya değiştirmeniz gerekirse bunu kendiniz yapabiliyorsunuz. AT100’ün üst yüzünde tam boyutlu SD kart yuvası, açma kapama, ekran kilidi ve ses tuşları bulunuyor. Sağ yüzünde ise güç ve kulaklık girişlerinin yanı sıra plastik bir kapak (açıldığında sallanan bu kapağın göze pek hoş görünmediğini belirtelim) altında USB, HDMI ve miniUSB bağlantı noktaları bulunuyor. USB ve HDMI bağlantı noktaları standart boyda, yani herhangi bir adaptöre veya kabloya ihtiyaç yok. Bu oldukça önemli bir avantaj. Cihazın sol yüzünde bazı kullanıcıların ekran döndürme kilidiyle karıştırabileceği arka kapak kilidi bulunuyor. Alt yüzde de dock yuvası için bağlantı mevcut.

HARİCİ KLAVYE VE FARE
Tablet sayısı çok olunca her üründe kendini diğerlerinden farklılaştıran bir özellik arıyoruz. AT100’de bu farkı yaratan standart boydaki USB ve HDMI bağlantı noktaları oldu. Tablet üzerindeki HDMI bağlantı noktasının standart boyutlu olması, tablette görüntülenen içeriğin herhangi bir elektronik mağazasından rahatlıkla temin edebileceğiniz sıradan bir HDMI kablo aracılığıyla doğrudan Full HD televizyonunuza veya monitörünüze aktarılmasını sağlıyor. Aynı şekilde USB bağlantısının standart boyutta olmasının avantajları var. Bunlardan ilki tablete elinizdeki herhangi bir USB belleği takıp içindeki içeriği görüntüleyebilme imkanınızın olması. USB bellek üzerinden film izleyebilir, fotoğraflarınızı görüntüleyebilir veya müzik dinleyebilirsiniz. Bir diğer avantaj ise bu USB yuvasına kullandığınız herhangi bir USB’li klavye veya fareyi takabiliyor olmanız. Hem klavye hem de fare ile denedik ve oldukça memnun kaldık. Harici bir aksesuara ihtiyaç duymadan elimizdekilerle tableti kolayca kullanabiliyor olmak güzel.

GÜÇLÜ İŞLEMCİ
Toshiba AT100, 1GHz hızındaki çift çekirdekli NVIDIA Tegra 2 işlemciyle çalışıyor ve görüntü işleme için de GeForce kullanıyor. Görünürde rakiplerinden pek farklı bir performans sergilemeyen tabletin farkı benchmark testlerinde ortaya çıkıyor. AT100, birçok testte bariz biçimde diğer tabletlerden daha iyi sonuçlar almayı başardı. Performansı yüksek ancak yine de video görüntülemede yer yer duraklamalar yaşadık. 725 gram ağırlığındaki tabletin ekranı artık bir standart haline gelmiş gibi görünen 10,1 inç büyüklüğünde. 16:10 oranına sahip ekran 1280×800 çözünürlük sunuyor. AT100, daha canlı renkler, daha parlak bir görüntü vadeden Toshiba’nın Resolution+ adını verdiği bir teknolojiyi kullanıyor. Tabletin, ekran parlaklığı ve canlılık konusunda bazı rakiplerinin gerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın hassasiyeti de ne yazık ki pek yüksek değil. Bazı jestleri tekrarlamak gerekebiliyor. Tabletin ön yüzünde 2 megapiksellik, arka yüzünde ise 5 megapiksellik kameralar bulunuyor. Arka kamera 720p video kaydı da yapabiliyor. Ancak çekilen fotoğraflar ve videolar alışık olduğumuz gibi “anı”sal olmaktan öteye gidemiyor. Tüm tabletlerin ortak problemlerinden birinin bu olduğu bir gerçek.

HARİCİ UYGULAMALAR
Android 3.1 yüklü tablet, bu işletim sisteminin tüm avantajlarından yararlandığı gibi Toshiba’nın geliştirdiği ve haricen eklenen uygulamalarla da kullanım deneyimini daha keyifli hale getirmeyi amaçlıyor. Toshiba Places ilk dikkat çeken uygulama. Toshiba’nın kendine özgü bir ekosistem oluşturmak için devreye soktuğu Places, bilgisayar, televizyon ve tabletler arasında bir ağ oluşturmayı ve bu ağ üzerindeki içeriğin tüm cihazlardan görüntülenip, yönetilmesini amaçlıyor. AT100’de McAfee antivirüs uygulamasının yanı sıra ofis dosyalarının yönetimi için QuickOffice de ön yüklü olarak geliyor. Sonuç olarak yine bir tabletten ne istediğinize geliyoruz. Şayet aradığınız estetik tasarım, incelik ve hafiflik değilse Toshiba AT100 piyasadaki en uygun seçeneklerden biri. Standart boy USB ve HDMI bağlantı noktasının avantajlarını saydık. Performans da fazlasıyla güçlü. Bunlar işinize yarıyorsa kaçırmayın. Yok hala ilginizi çekmediyse AT200’ü bekleyin.

Sayfa: 1 2 3

Paylaş