ANDROID İŞLETİM SİSTEMLİ TABLETLER ARASINDA 10 İNÇ EKRANLI MODELLER Mİ DAHA KULLANIŞLI 7 İNÇ EKRANLILAR MI? CEVABI 10 İNÇ OLANLAR İÇİN BAKALIM TOSHİBA AT300, 10,1 İNÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE 1280×800 PİKSEL ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ EKRANIYLA İYİ BİR ALTERNATİF OLABİLECEK Mİ?
Toshiba geçen yıl “dünyanın en ince tableti” unvanının peşine düşmüştü. Toshiba AT200, 7,7 mm’lik incecik bir kasaya sahipti ve çok da hafifti. AT300’ün kasası ise 8,95 mm. Geciktirmenin manası yok, eninde sonunda yapacağımız karşılaştırmayı yapmaya tasarımdan başlayalım: AT300, 9,4 mm’lik yeni iPad’in yanında daha ince kalıyor. Bu inceliğini yuvarlak hatlarının estetiği ve tırtıklı arka panelinin tableti elde tutmayı kolaylaştıran yapısı ile de destekliyor. Arka kapağın dokusu sayesinde AT300, plastik olduğunu da pek hissettirmiyor hani. Alüminyum rengi ve üzerinde elinizi gezdirdiğinizde sizde bıraktığı his, metal kasalı olmasa da Toshiba AT300’ü sahip olmak isteyeceğiniz bir cihaz yapıyor. Ön kamerası yukarıda kalacak şekilde tableti yatay olarak tuttuğunuzda sol yanda tuş kilidi, ses kontrol tuşları ve ekranın otomatik olarak dönmesini açıp kapatan anahtar bulunuyor. Sağ yanda 3,5 mm kulaklık girişi, micro-HDMI, micro-USB bağlantıları ile SD kart yuvası bulunuyor. Altta tam ortada Toshiba’nın şarj için bağlantı girişi ve bu girişin iki yanında tabletin hoparlörleri yer alıyor. Toshiba’ya özel bağlantı noktası, şarjınız azaldığında hemen hemen her arkadaşınızda bulabileceğiniz micro-USB kablosu ile tabletinizi şarj edemeyeceğiniz anlamına geliyor. Arkada, sağ üst köşede 5 megapiksellik kamera var.
İKİ KATI GÜÇLÜ
5 megapiksellik kameranın önde de 2 megapiksellik bir eşi bulunuyor. Arka kamera ile ciddi fotoğrafçılık aktivitelerine girmeyeceğinizi biliyoruz. Ve bunu şiddetle öneriyoruz. Sıradan, yalnızca olan biteni yakalamak adına birkaç anı fotoğrafı çekmenize olanak veren kameranın performansı sıradan. Bu haliyle Android’li tabletlerin çoğuyla eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz. İncecik ve çok hafif olmak işin süsü; Toshiba’nın yeni tabletinin performansta iddiası ne kadar ona bakalım. Geçen seneki AT200’ü incelemiş ve tabletin tasarıma yönelik özelliklerinin fazla ön plana çıktığını; işlemci gücünün, bu kadar çok dişli rakibin bulunduğu bir ortam için geride kaldığını söylemiştik. Yani yırtıcılar arasındaki alfa erkeğinin Toshiba olmadığı kesindi. AT300’de ise Toshiba’nın rekabetten çıkarması gereken dersi çıkardığı anlaşılıyor. Bu defa Android Ice Cream Sandwich’i görüyoruz ki bu memnun eden bir gelişme. Android 4.0.3 versiyon işletim sistemine artık yeterince ısındık. Hatta artık Jelly Bean’i beklemeye başladık. AT300 için henüz güncellemeye dair bir bilgimiz yok. Dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemci kullanan AT300, geçen seferki benchmark puanlarını tam olarak ikiye katlıyor. Abartı yok. 1 GB’lık belleği, 16 GB veya 32 GB’lık depolama alanı ile AT300 Toshiba’ya yakışır düzeyde, HD çözünürlük sunan ve performansıyla kullanıcıyı tatmin eden bir tablet olmuş. Ekran çözünürlük değeri yüksek görünüyor olsa da düşük piksel yoğunluğu ve LED arka aydınlatmalı LCD ekran teknolojisi, parlak görüntüler ve canlı renkler arayanları tatmin edemeyecek gibi görünüyor. Kuşkusuz, bu parlaklık eksikliğinin daha uzun pil ömrü olarak geri dönüş sağlayacağı da ortada. Tabletin pil ömrü ideal bir seviyede. Toshiba 10 saat olduğunu iddia ediyor. Aralıksız video izlemeyecekseniz bu süreyi görebilirsiniz tabii.
► GİRİŞ
► NE VAR?
► DETAYLAR
► PUANLAMA ve TEKNİK ÖZELLİKLER