reklamı kapat

POPÜLER

Toshiba Satellite L955D incelemesi

Toshiba Satellite L955D

MULTIMEDYA İÇİN
Toshiba Satellite 955D’nin iki adet USB 3.0 bir de USB 2.0 girişi bulunuyor. USB 3.0 girişleri, HDMI, VGA, Ethernet, kulaklık ve mikrofon bağlantı noktalarıyla birlikte sağ yanda yer alıyor. Buradaki harici mikrofon bağlantısının yanı sıra 1 megapiksellik web kamera kullanımı için bir de dahili mikrofon bulunuyor. Solda ise adaptör girişi, optik sürücü ve USB 2.0 girişi var.

Toshiba, fanı kasanın sağ tarafına konumlandırmış. Bizce bu bir hata. Bilgisayarın touchpad’i yerine harici bir mouse kullanmayı tercih edenlerin özellikle yaz mevsiminde hoşuna gitmeyecek bir yer. Bilgisayarın metal ağırlıklı kasası hoş görünüyor. Hafif mavimsi renkli metal bilek bölgesi ve kapağıyla L955D, şık bir cihaz.

Klavyenin altında bilek bölgesinde, touchpad için oldukça geiş bir alan ayrılmış. Aslında alışkın olan kullanıcılar, harici bir mouse almaya gerek duymadan touchpad’i rahatlıkla kullanacaktır. Üzerinde hafif desenli bir doku bulunan mouse tuşları, günümüz dizüstülerinde moda olduğu üzere dokunmatik alana gömülü değil. Eski tip cihazlarda olduğu gibi iki ayrı tuş, dokunmatik alanın altında bulunuyor. Touchpad’in kontrolü rahat, kullanımı sorunsuz. Çift parmakla kaydırma yapılabiliyor. Windows 8’e ait parmak hareketlerini dokunmatik alan üzerinde yapabiliyorsunuz.

Toshiba Satellite L955D, AMD işlemcili ve AMD grafik kartlı bir dizüstü bilgisayar. AMD’nin APU’larıyla multimedyaya; özellikle de HD eğlenceye ne kadar önem verdiğini hatırlatalım. İşte bu dizüstü bilgisayar da AMD’nin HD eğlence iddiasından kullanıcısını yararlandırmayı hedefine koymuş. Geniş depolama alanı, DVD sürücüsünün bulunması ve HDMI çıkışının bağlantı noktaları arasında yer alıyor olması da L955D’yi bu hedefe daha da yaklaştırıyor. Ekranın Full HD olmaması bir yana, ortalama oyunların bile ancak düşük çözünürlük ayarlarında oynanabileceğini görmemiz bize, bu hedefin bu cihazla tam olarak ulaşılma ihtimalinin olmadığını düşündürttü.

İşlem odaklı olmasa da işlemci performansıyla yüzümüzü güldüren L955D’nin yanınızda taşıyabileceğiniz kadar hafif olmayan bir kasası var. 2,2 kg’lık ağırlığıyla günümüzün ince ve taşınabilir modellerinin yanında biraz ağır kaldığını kabul etmemiz gerek. Öte yandan multimedya ve eğlence odaklı bir cihazın taşınabilir olmasını da kimse beklememeli. Cihazın klavyesinin üst sınırı üzerinde baştan başa uzanan bir şerit görünümündeki hoparlörleri stereo ses veriyor. Ses kalitesi ne çok iyi ne de kötü. Klavyeye gelindiğinde ise bilgisayarın genelinde hakim olan “eh işte” havasının devam ettiğini belirtmemiz gerek. Klavye tuşları biraz sert ve sığ. Üzerinde yazı yazarken hatalı tuşlamalar yapmak olası görünüyor. Ancak klavyenin numerik tuş takımının olduğunu görmek bizi sevindirdi. 15,6 inç ekranlı olmasına rağmen Satellite L955D’de tuş takımı için kalan alan güzel değerlendirilmiş.

DOKUNMATİK DEĞİL
Dokunmatik panelli olmayan Windows 8’li bilgisayar şu sıralar nadir bulunuyor. Satellite L955D de onlardan biri. Cihazın 15,6 inçlik ekranı dokunmatik özellikte değil. Toshiba düşük fiyat aralığını koruyabilmek ve büyük bir kitleye hitap edebilecek bir dizüstü bilgisayar yapmak için dokunmatik ekrandan vazgeçmiş ve taşınabilirliği rafa kaldırmış. 2,2 kilogramlık bir bilgisayarı rahatça yanınıza taşıyamayabilirsiniz.

AMD’nin ultra düşük voltajlı ULV işlemcilerinin kullanıldığı Toshiba Satellite L955D, ortalama bir kullanıcının günlük işlerini görebileceği kadar pil ömrü sunuyor. Toshiba’ya göre bu süre 4 saat. Bizim testimiz sırasında pil 3 saat kadar dayandı. Cihaz üzerinde AMD’nin pil ömrüyle performans dengesini sağlamasını ayarlayan kontrol paneli bulunuyor. AMD Vision Engine Control Center’da ekran çözünürlüğünden güç tüketimine kadar birtakım ayarlar, kullanıcı tarafından kolayca ulaşılabilsin diye bir araya getirilmiş. Buradaki güç ayarları sekmesi, PowerPlay. PowerPlay, dizüstü bilgisayar pil gücünde çalışırken veya fişe takılıyken grafik işlemcinin performansını yönetiyor. Her iki durum için de bir profil belirlenmiş; pildeyken pil ömrünü koruyabilmek için performansı ön plana çıkarmayan PowerPlay, fişe takılıyken performansı üst seviyeye çıkartarak enerji dengesini korumaya yardımcı oluyor.