İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli becerilerden biri insanların teknik ve araç geliştirme konusundaki kabiliyetidir. Zaman içinde geliştirilen araç ve gereçler ellerimizin jest hazinesine belirli jestler kattı şüphesiz ki. Örneğin kalem ve silgiyi tutuş şeklimiz, mezurayı bir elimizle tutup diğer elimizle ucundan çekmemiz, makası kullanış biçimimiz artık tüm dünya kültüründe ortak hareketleri temsil eder. Ancak yeni teknoloji neredeyse doğuştan benimsediğimiz bu hareketler yerine yeni uydurulmuş jest ve hareketleri öğrenmemizi isteyerek pek çoğumuzun, özellikle de yaşı daha ileri olan kullanıcıların işini zorlaştırıyor. Peki gerçek hayatta DNA’larımıza işlemiş jestleri dijital arayüzlere taşımamız mümkün olamaz mı?
Gerçek hayatta bildiğimiz ve benimsediğimiz jestleri dijital dünyaya uyarlayan yeni bir tür dokunmatik ekran arayüzü olan TouchTools bu sorunun sonucunda ortaya çıkmış. Örneğin tablet ekranındaki bir şeyin fotoğrafını çekmek istediğinizde tek yapmanız gereken elinizde fotoğraf makinesi varmış gibi deklanşöre basma hareketi yapmak. Ya da diyelim ki düzenlediğiniz metinde bir şeyleri silmek istediniz, elinizi ekrana dokundurup silgiyle siler gibi parmağınızı ileri geri götürdüğünüzde metni silebiliyorsunuz.
Henüz deney aşamasındaki bir konsept olan TouchTools, pek çok kullanıcının artık dijital ekran jestlerine alıştığı düşünüldüğünde biraz geç kalmış bir fikir gibi görünebilir. Ancak TouchTools’un ciddi bir potansiyel sunduğu ve yeterince geliştirildiğinde bugün hiç düşünmeden yaptığımız pek çok hareketi ekran üzerinde yapmamıza imkan verebileceğini unutmayalım. Üstelik genç kullanıcılar jestleri çoktan benimsemiş olsa da bu konuda hala büyük sıkıntı yaşayan milyonlarca insanın imdadına bu konsept yetişebilir.
VİDEO