Görevi Akio Toyoda’dan alan yeni Toyota CEO’su, mantıklı bir adım atarak şirketin yüzünü elektriğe döndürüyor.
Eski Toyota CEO’su Akio Toyoda, CEO’luk görevini bırakmadan önce yaptığı elektrikli otomobil açıklaması ile çok ses getirmişti. Toyoda, hatırlamak adına elektrikli otomobilleri tek seçenek olarak bırakmak istemediğini aktardı. Önemli isim, “Otomobil dünyasındaki büyük bir kesim elektrikli araçların tek seçenek olarak gerçekten uygun olup olmadığını merak ediyor. Ancak bunun (Sadece elektrikli otomobillerin olduğu geleceğin) günümüzde bir trend olduğunu düşünüyorlar ve bu yüzden yüksek sesle konuşamıyorlar. Aslında doğru cevap halen belirsiz ve kendimizi tek bir seçenekle sınırlamamalıyız.” gibi ilginç bir söylemde bulunmuştu. Toyoda, burada ileriye dönük olarak en iyi yolun “hibrit, plug-in hibrit, hidrojen ve tamamen elektrik” gibi farklı temellerin geliştirilmesi olduğuna inanıyordu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ancak bu görüş şirket içerisinde ve sektörde genel olarak iyi geri dönüşler almadı. Bunun farkında olan yeni Toyota CEO’su da şirketin odağını gerçek anlamda elektriğe döndürme kararı aldı. Artık bunun için “doğru zaman” olduğunu belirten CEO, yeni bir yaklaşımla tamamen elektrikli araç gelişimini hızlandıracaklarını aktardı. Toyota’nın yeni CEO’su, yılın başında dev üreticinin 2026 yılına kadar Lexus markası altında “yeni nesil” elektrikli otomobiller çıkaracağını söyledi. Firmanın buna ek olarak çatı şirket altındaki elektrikli araç sayısını da ciddi şekilde artıracağı aktarılmıştı. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi konumunda bulunan Toyota, hepsinin üstüne bugün bir açıklama yayınladı ve 2026’ya kadar 10 yeni elektrikli araç tanıtmayı ile yılda 1,5 milyon elektrikli araç satar hale gelmeyi hedeflediklerini duyurdu. Önümüzdeki dönem için yeni elektrikli araç platformları geliştireceklerinin sinyalini de veren şirket, üretim maliyetlerini de düşürmek istiyor.
Bunun için uygulanacak yol ise Tesla örnek alınarak otonom yani robotlu üretim süreçlerine ağırlık vermek olacak. Elektrikliler yanında hibrit ve hidrojen gibi alternatifleri de masada tutmaya devam edeceklerini belirten Toyota, hibrit araçların elektrikli sürüş menzilini 200 km’nin ötesine taşımak adına pil verimliliğini artırmak istediklerini de söylüyor. Yakıt hücreli araçlar özelinde seri üretim çalışmaları yapan firma, özet olarak geleceğin en önemli elektrikli otomobil üreticilerinden olabilir. Ancak Toyota’nın bunun için mutlaka acele etmesi gerekiyor, çünkü bu alanda Çinliler inanılmaz bir hızla ilerliyor. Tamamen elektrikli otomobil pazarında genel olarak geç kaldığı düşünülen firma, yeni CEO Koji Sato ile hem kendi markası hem de Lexus özelinde daha da iddialı olmak zorunda.