Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olmayı sürdüren Toyota, Japonya’da güvenlik skandalı nedeniyle üç aracının satışını durdurdu.
Bloomberg’in haberine göre Toyota Japonya, resmi kurumların takip ettiği bir güvenlik skandalı nedeniyle Corolla Fielder, Corolla Axio ve Yaris Cross modellerinin satışını durdurdu. Japonya Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Toyota’nın bahsi geçen üç modeli için gerçekleştirdiği yaya güvenliği testleri için hatalı veriler sunduğu aktarıldı. Bakanlık ayrıca şirketin dört eski modelinin çarpışma güvenliği testlerinde değiştirilmiş test araçları kullandığını da söyledi. Bugün güvenlik sertifikalarında sorun olduğu tespit edilen tek şirketin Toyota olmadığı da açıklandı. Buna göre Mazda, Daihatsu, Suzuki, Yamaha ve Honda gibi devler de güvenlik konusunda soruşturma altında yer alıyor. Bakanlık, yetkililerin salı günü Toyota’nın Nagoya’daki merkezine gelerek bir inceleme yapacaklarını söylüyor ve bu durum nedeniyle şirketin hisseleri ciddi bir gerileme gösteriyor. Bu olayın arkasında, Ulaştırma Bakanlığının Toyota’ya bağlı bir çift şirkette tespit ettiği çok eskiye dayanan bazı sahtekarlıkların olduğu belirtiliyor. Bakanlık, bunu öğrenince yaklaşık 90 üreticiye test prosedürlerini yeniden incelemeleri çağrısında bulunmuş ve süreç bu noktaya kadar getirilmiş.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Daha önce Japonya merkezli bir dizel emisyon konusu ses getirmişti. Nikkan Jidosha Shimbun gazetesine göre, Japonya Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı, Japon otomobil üreticilerinin dizel emisyon regülasyonlarına uyup uymadıklarını belirlemek amacıyla geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Rapora göre Daihatsu ve Hino markaları güvenlik ile emisyon testlerinde hile yaptıklarını daha önce kabul etmişti, bunun üstüne sektörün genelinde daha fazla sıkıntının olabileceği endişesi büyük bir soruşturmaya dönüştü. Henüz herhangi bir firma direkt olarak suçlanmıyor ancak önümüzdeki aylarda bu konuda ilginç gelişmelerin olabileceği söyleniyor.
Emisyon skandalı denilince akla elbette hemen Volkswagen firması geliyor. 2015 yılında patlak veren yanıltıcı yazılım uygulamasıyla tüm dünyanın gündemine oturan Almanya merkezli üretici, aradan geçen 5 yılın ardından milyar dolarları bulan cezalarla karşı karşıya kalmıştı. Amerika’da patlak veren skandalın ardından başlayan soruşturma ve dava kapsamında, markanın Amerika CEO’su Michael Horn istifa ederken, mühendis James Liang ve üst düzey yöneticisi Oliver Schmidt gibi önemli isimlere kariyerlerine mal olan hapis cezaları verilmişti.