Dünyanın en büyük otomobil firmalarından Toyota, Sakarya’da yapılacak hibrit ve şarj edilebilir otomobil ile batarya üretim tesisi için devlet yardımı alıyor.
15 Ekim tarihli Resmî Gazete içerisinde Türkiye otomobil pazarı için de önemli bir gelişme yer alıyordu. Türkiye pazarının en önemli isimlerinden Toyota tarafından Sakarya’da kurulacak yıllık 162 bin araç ve 44 bin batarya kapasiteli tesis için 6.952.000.000 TL kadar proje bazlı devlet yardımı kararı çıkarıldı. Bu konuda Resmî Gazete kapsamında tam olarak şu detaylar aktarıldı: “Sakarya İlinde yapılacak olan hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil ile batarya üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulmasına; 474 sayılı Kanunun 2 nci, 3065 sayılı Kanunun 13 üncü ve geçici 30 uncu, 5520 sayılı Kanunun 32/A, 6745 sayılı Kanunun 80 inci ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 393 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.”
Amaç
Bu Kararın amacı; Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Anonim Şirketi tarafından Sakarya İlinde yapılacak olan hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil ile batarya üretim tesisi yatırımının, 20/8/2016 tarihli ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 80 inci maddesi uyarınca 17/10/2016 tarihli ve 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde desteklenmesidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yatırımın nitelikleri
MADDE 2- (1) Proje bazlı olarak desteklenecek yatırımın kapsam ve niteliği aşağıdaki şekildedir:
a) Yatırım yeri: Sakarya İli
b) Yatırımın konusu: Hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil ile batarya üretimi
c) Başlangıç tarihi: 7/7/2022
ç) Yatırımın süresi: Başlangıç tarihinden itibaren 4 yıl olup, yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Bakanlık) tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilir.
d) Yatırımın cinsi: Modernizasyon
e) Öngörülen toplam sabit yatırım tutarı: 6.952.000.000 TL
f) Öngörülen ilave istihdam: 57
g) Yatırım süresi sonunda üretilmesi planlanan ürünler ve üretime ilişkin kapasiteler:
-Hibrit ve Şarj Edilebilir Hibrit Otomobil: Yıllık 162.000
-Batarya: Yıllık 44.000
Not: Resmî Gazete kararında yazmıyor ancak burada bahsi geçen aracın yeni Toyota C-HR olacağı aktarılıyor.
Destekler
MADDE 3- (1) Bu Karar kapsamında desteklenen yatırım projesi aşağıda belirtilen desteklerden yararlandırılır:
a) Gümrük vergisi muafiyeti.
b) KDV istisnası.
c) KDV iadesi.
ç) Vergi indirimi (vergi indirim oranı: %100, yatırıma katkı oranı %100, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100).
Tamamlama vizesi
MADDE 4- (1) Yatırımın tamamlanmasını müteakip, tamamlama vizesi için firma tarafından Bakanlığa müracaat edilir. Yatırım yerinde gerçekleştirilecek ekspertiz işlemi neticesinde Bakanlık tarafından tamamlama vizesi yapılır.
Müeyyide
MADDE 5- (1) Kamudan kaynaklanan nedenler hariç olmak üzere, yatırımın belirlenen süre (ek süre dâhil) içerisinde gerçekleştirilememesi halinde, 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 11 inci maddesinin birinci fıkrası hükümleri tatbik edilir.
Diğer hükümler
MADDE 6- (1) Bu Kararda yer almayan hususlar; 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve/veya ilgili diğer mevzuat hükümleri dikkate alınarak sonuçlandırılır.
(2) Bu Karar kapsamında yapılacak olan yatırımın elektrik ihtiyacını karşılamak için gerçekleştirilecek olan güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları bu Karar kapsamında desteklenebilir.
(3) Yatırım teşvik belgesi, gerekli bilgi ve belgelerin Bakanlığa tevsikini müteakip düzenlenir.
(4) Bu Karar kapsamında sağlanan desteklerden, 2 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen başlangıç tarihinden sonra gerçekleştirilen yatırım harcamaları yararlanabilir.
Yürürlük
MADDE 7- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8- (1) Bu Karar hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.”