Trafik ışığı ve trafik işaretleri için “gelecekte gerek kalmayacak” açıklamasını yapan Ford, araçları birbirine “bağlayacak” WiFi benzeri bir sistem üzerinde çalışıyor.
Ford’un çalışmayla alakalı yayımladığı videoya göre –haberin ana görseline tıklayarak izleyebilirsiniz– bir sürücü, hayatı boyunca ortalama iki yılını trafikte geçiriyor. Trafik; insanı ruhen ve bedenen olumsuz etkilemekle kalmıyor, bekleme süreleri ayrıca çevreye de oldukça zarar veriyor. Bundan günler önce, Honda’nın bir “akıllı kavşak” teknolojisi geliştirdiğini ve sürücü kaynaklı kazaların önüne geçmek istediğini duyurmuştuk. Benzer bir teknoloji geliştirdiğini açıklayan Ford da araçlarıinternet aracılığıyla birbirine bağlayacak bir sistem üzerinde çalıştığını belirtti. Bu sayedearaçların hiçbir trafik ışığı veya trafik işaretleri olmaksızın birbirinin hareketlerine uyum sağlayarak, beklemeden yollarına devam edebileceğine inanılıyor.
Ford’un “Intersection Priority Management” (Kavşak Önceliği Yönetimi) adını verdiği sistem, WiFi benzeri “araçtan araca iletişim” –V2V, vehicle-to-vehicle– teknolojisini kullanıyor. Bu sayede araçlar, tıpkı router’lar gibi sürüş halindeyken birbirlerine sinyal verip alabiliyor. Teknoloji şunu amaçlıyor: Bu teknolojiye sahip donanımla yüklü araçlar; sürüş boyunca konum, yön ve hız bilgilerini başka bir aracın anlaması için çevreye yayarak ilerliyor. Eğer araç, başka bir araçla yaklaşmaya başlarsa geliştirilen teknoloji sayesinde ikisine de optimum bir hız öneriliyor. Böylelikle iki araç da durmak zorunda olmadan sadece önerilen hız ayarlamaları sayesinde sürüşlerine devam ediyor.
V2V ve V2X –vehicle-to-everything– gibi teknolojiler için umutlar oldukça yüksek olsa da bu teknolojileri genele yaymak o kadar da kolay görünmüyor. Bunun başarılabilmesi için araç ve otomobil üreticilerinin bu donanımı benimsemesi ve bununla alakalı gerekli altyapı çalışmalarının da yapılması şart. V2V teknolojisi için yavaş yavaş çeşitli üreticilerden çalışmalar gelse bile henüz bu teknoloji küçük bir azınlık tarafından kullanılıyor. Ford’un teknolojisini sürücüsüz araçlara da uygulama istediğini söylüyor. İki seneden fazladır geliştirilmekte olan Ford sistemi, hala İngiltere’de test aşamasında.