TÜBİTAK’ın reddettiği projeye Harvard Üniversitesi’nden destek geldi. DHA‘nın aktardığı habere göre, Manisa’daki bir özel okulda okuyan 10. sınıf öğrencisi Göktuğ Altıparmak ve 11. sınıf öğrencisi Seda Erol‘un projesi TÜBİTAK’tan onay almadı. Öğrencilerin melisa, okaliptüs ve karanfil yağlarının havadaki bakteleri temizleme özelliğiyle ilgili fikri, TÜBİTAK tarafından onaylanmasa da Harvard’ın onayını aldı.
Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan biyoloji öğretmeni Nuray Avcı, Ağustos ayından bu yana araştırma üzerinde çalıştıklarını söyledi. İnsanların toplu olarak yaşadığı hastaneler, toplu taşıma araçları, okullar gibi alanlarda üst solunum yolu hastalıklarının çoğaldığını tespit ettiklerini belirten Avcı, “Bununla ilgili olarak havalandırmaların rutin temizliğinin yapılması gerekiyor; ancak bu temizlikte kullanılan maddeler tamamen kimyasal olup, alerjiye neden olabiliyor. Biz yaptığımız çalışmada doğal ürünler olan aynı zamanda antiseptik özelliğini bildiğimiz melisa, okaliptus ve karanfil yağlarını kullandık. TÜBİTAK için başvurduğumuz bu proje için Harvard’dan davet aldık” dedi.
Seda Erol, Harvard’dan davet aldıkları için çok mutlu ve çok heyecanlı olduklarını belirterek, “Klima filtrelerinden örnekler aldık, bakterilerin kolonileşmesini gözlemledik. Bitkisel yağların etkisini araştırdık ve melisa, okaliptus ve karanfil yağlarını bakterilerin üremesini önemli derecede sınırlandırdığını, hatta azalttığını gözlemledik” ifadelerini kullandı.