Türk profesörden uzun yaşamanın sırrı

17 Ocak 2020 19:00

Virginia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar zamanla obeziteye ve sağlıklı ilgili sorunlara neden olan iki temel unsuru açıkladı.

Virginia Üniversitesi Biyoloji Profesörü Ali Güler tarafından yönetilen ekip, atıştırmalıkların ve yüksek yağlı yiyeceklerin insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirtti. Yapılan araştırmada beynin keyif merkezi ile biyolojik saat birbiriyle bağlantılı.

1976-1980 yılları arasında Amerika’da yaşayan vatandaşların yüzde 15’inin obez olduğu, bu rakamın şu anda yüzde 40’a yükseldiği belirtiliyor. Yüzde 40’lık kesim ile birlikte yüzde 33’lük kesimin ise şişman olduğu ifade ediliyor.

Ali Güler ve ekibi beynin dopamin adlı kimyasalı üreten keyif merkezi ile başka bir noktada bulunan ve günlük fizyolojik ritmimizi düzenleyen biyolojik saat arasında bağlantı olduğunu tespit etti. Araştırmacalar keyif merkezini uyaran yüksek kalorili gıdaların normal yemek yeme düzenini bozarak aşırı yiyecek tüketimine neden olduğunu belirtiyor. Bol miktarda yağ ve şeker içeren yüksek kalorili yiyecekler sunulan farelerin ise sık sık atıştırmaya başladıkları ve böylece obez oldukları söyleniyor. Yüksek yağlı beslenmeden ek bir haz almayan farelerin ise; 7/24 yüksek kalorili yiyeceklere erişimi olmalarına rağmen normal yeme düzenlerini sürdürdükleri ve obez olmadıkları dile getiriliyor.

Yediğiniz saat de çok önemli

Yapılan çalışma her zaman elde edilebilen, anında ödüllendirici (dopaminerjik sinyal) gıdaların garip zamanlarda yendiğinde, vücudunuzun doğal gıda / uyku / vb ritimlerini bozduğunu gösteriyor. Yiyecek kadar yenilen saatin de altı çiziliyor.

İlginizi çekebilir

Dünyanın ilk artırılmış gerçeklik gözlüğü

Paylaş