Türk tasarımcıdan itfaiyecilere özel ultra teknolojik kask konsepti

23 Nisan 2014 21:37

İtfaiyeciler için kuşkusuz en zorlu şartlar, yanan bina içerisine girerek müdahale etmek durumunda kaldıkları anlarda oluşmaktadır. Böyle durumlarda yoğun duman görüş mesafesini düşürürken itfaiyecilerin çevresi birçok farklı risk faktörü ile dolu hale gelebilir. Bu duruma çözüm getirmek isteyen ödüllü Türk tasarımcı Ömer Hacıömeroğlu, C-Thru adını verdiği kask konseptini geliştirdi.

C-Thru, itfaiyecilerin özellikle yoğun duman altında kaldıkları kurtarma ve söndürme operasyonlarında kullanımı için tasarlandı. Şu anda itfaiyecilerin ayrı ayrı kullanmak zorunda oldukları birden fazla sistem ve cihaz kaska entegre halde bulunuyor. C-Thru kask, çevresel veri ve görüntüleri mobil bilgisayarı aracılığıyla analiz merkezine aktarıyor, burada görüntüler işlenerek o an görevde bulunan tüm itfaiye personelinin kask ekranlarına sanal olarak yansıtılıyor.


ELDE EDİLEN GÖRÜNTÜLERİ TÜM EKİBE DAĞITIYOR
Sistem sayesinde itfaiyeciler ellerinde ilave bir cihaz taşımak zorunda kalmaksızın bulundukları ortamı sanal olarak görerek olaylara müdahale edebiliyor. Ayrıca mevcut şartlar altında itfaiyecilerin koordinasyonunu dışardan yapan ekip liderleri, içerideki itfaiyecilerin sözlü tariflerine ve haritalara dayanarak ekibi yönetmeye çalışırken C-Thru kask sayesinde çok daha kesin ve detaylı olay yeri bilgisine erişim sağlanabiliyor.

SESLERİ AYIRABİLİYOR
C-Thru’nun seçici ses aktarım özelliği sayesinde ortamdaki sesler elimine edilerek sadece önceden tespit edilen kritik seslere odaklanılabiliyor. Bu da itfaiyecilerin hem birbirleri arasındaki iletişimini hem de olası kurtarma görevlerinde bir an önce kazazedeye ulaşılmasını kolaylaştırıyor.

Konsept projenin gerçek hayata geçmesi durumunda itfaiyecilerin zorlu çalışma koşulları altında çalışmalarını ciddi anlamda kolaylaştıracağı kesin görünüyor. Özellikle yangında dumanların arasında kalan bir kişinin hayatta kalabilmesi için 6 dakikadan az süresi olduğu dikkate alındığında, C-Thru’nun sağlayacağı teknolojik destek hayati önem taşıyor.

Paylaş