Türkiye’de 12 Kasım tarihinde afet tatbikatı yapılacak

01 Kasım 2022 12:23

Biraz önce resmi olarak duyurusu geçildi. Türkiye’de 12 Kasım tarihinde bir geniş çaplı afet tatbikatı yapılacak.

Güncelleme: Daha önce tarih için 2 Kasım denilmişti, daha sonra güncelleme geçildi.

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, biraz önce 12 Kasım tarihinde Düzce depreminin yıl dönümünde 18:57’de ülkece tatbikat yapacağız. Radyolar tatbikat anonsu geçecek, televizyonlar tatbikat anonsu geçecek. Otomatik olarak anons geçilecek. Kurulan sistemden tüm Türkiye’ye aynı anda mesaj gelecek” açıklamasında bulundu. Bu konuda akla hemen geçtiğimiz aylarda yaşanan durum geldi.

Geçtiğimiz haziran ayında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Android ve iOS telefonlara gönderdiği “Ülkemizde devam eden meteorolojik şartlar nedeniyle karşılaştığımız taşkın, sel, heyelan gibi acil durumlarda tek numara 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayınız.” Hayati Uyarı Bildirimi mesajı ile herkesi korkutmuştu.

Bu mesajın içeriğinde sevindirici şekilde aşırı korkutucu (Deprem, tsunami vb. gibi) bir durum yoktu. Burada kişileri esas olarak korkutan bu gönderilen mesajın telefonlarda oluşturduğu inanılmaz yüksek ses ve normalde görülmeyen ileri seviye titreşim oldu. Çoğu kişi bu mesajı ilk defa aldı ve inanılmaz büyük bir şaşkınlık yaşadı. Özellikle otomobil kullanırken Hayati Uyarı Bildirimi ile karşı karşıya kalanlar, kaza riski oluşturabilecek bir şaşkınlık yaşadıklarını belirtti.

Yurt dışında genelde sadece yaklaşan çok büyük doğa olayları için kullanılan bu sistem, Türkiye’de böyle standart bir bilgilendirme için kullanıldığı için biraz tepki toplamıştı. Bu arada Türkiye’de bu uyarı belirli operatörlere gitmedi. Örneğin Turkcell kullanıcılarının çoğu bildirimleri alırken, Vodafone tarafında bildirim almayanlar vardı. Bazı kişilere ise korkuyu ikiye katlayacak şekilde birden fazla bildirim geldi.

Bu bildirimler isterseniz telefonların bildirim ayarları üzerinden kapatılabiliyor. Ancak bunu yapmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Haziran ayında olan durum sonrasında AFAD ve diğer kurumlar bu sistemi sanıyoruz hiç kullanmadı, normal durumlar için deneme amaçlı korkutucu bildirimler atılmadı Bu açıdan güvenlik açısından Hayati Uyarı Bildirimi’lerini ne olursa olsun açık tutmanız önemli durumda.

Afet tatbikatı haberi yanında bunlar da ilginizi çekebilir: Apple Mac Studio ve Studio Display

Paylaş