Türkiye’de kripto para konusunda önemli bir karar alındı. Bitcoin ve benzeri kripto paraların ödeme sürecinde kullanımı yasaklandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” dün akşam geç saatlerde Resmi Gazete kapsamında yayımlandı.
Yönetmelikte, açık olarak “Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz” denildi. Bu durum ciddi bir sürpriz yarattı ve bazılarını oldukça kızdırdı.
Tam olarak 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklanan yönetmelikte önemli maddeler tam olarak şunlar:
-MADDE 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
-MADDE 2 – Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
-MADDE 3 – Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.
-Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.
-MADDE 4 – Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.
-Bu Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girer. Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.
Konu hakkında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kripto varlıkların ödemeler alanında kullanılmasının, işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğunu, bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti doğurabilecek unsurlar içerdiğini bildirdi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Türkiye’de kripto para ödeme yasaklanması çok garip bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dijital / kripto paralar hakkında geçtiğimiz ay şunu söylemişti: “Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturacak adımları atıyoruz.”
Daha sonra ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmuş ve “Kripto para piyasasının etkin olduğunu, risk barındıran bu alanı başıboş bırakmayacaklarını” açıklamasını yapmıştı.
Mustafa Varank bitcoin ve benzerleri için ayrıca “Kripto paralar konusunda negatiftim ama bugün etkin olduklarını görüyoruz.” ifadesini de kullanmıştı.