Koronavirüs salgını halen aramızda ve yakın zamanda da bitecek gibi görünmüyor. Bu hastalıkla mücadele için yeni sistemler de geliştiriliyor.
Koronavirüs salgınını önlemek için aşı olmak dışında tespit kısmı da büyük önem arz ediyor. Kişilerin virüse yakalanıp yakalanmadığını tespit edecek sistemlerin daha hızlı çalışır hale gelmesi, salgını kontrol etmek adına gerçekten çok önemli konumda.
İşte bu konuda Türkiye’de özel bir akıllı saat formunda sistem de geliştiriliyor. T24’te yer alan habere göre Fırat Üniversitesi (FÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç öncülüğünde, Türkiye’de ilk defa yapay zeka tabanlı ses ve öksürük ile koronavirüs başta olmak üzere birçok hastalığın teşhisi ile ilgili yazılım geliştirildi.
3 bin veri ile ses ve öksürük kayıtlarına göre kişinin korona virüs olup olmadığını saptadıklarını belirten Doç. Dr. Zülfü Genç, başarı oranının şu an için yüzde 60 ila 80 arasında olduğunu kaydediyor.
Proje ile belirli semptomları gösteren hastaların, giyilebilir sensörlerden alınan sinyalleri yapay zeka destekli yazılım ile işleyerek doktorların kullanabileceği karar destek sistemi oluşturma amacında olduklarını ifade eden Doç. Dr. Zülfü Genç, yaygın semptomları ateş ve öksürük şeklinde olan koronavirüs enfeksiyonunun verilerini bu yazılım ile işleyerek erken teşhis ve kesin tanıdan sonra hastanın uzaktan canlı takip sistemini proje kapsamında başarı ile gerçekleştirdiklerini belirtti.
Şu an Diyarbakır ve Mardin’de hastalarımızın üzerinde de bu saatler var ve onlar üzerinden veriler alıp onların anlık takiplerini gerçekleştirebiliyoruz diyen Doç. Dr. Genç, “ilk etapta bine yakın saati üretip hastalarımıza vererek yazılım sistemimizi güçlendirmeyi düşünüyoruz.
Geliştirmiş olduğumuz proje sayesinde sağlık çalışanı ve hasta arasında güvenli bir veri iletişimi ve etkin takip sayesinde sağlıkta yerli, milli çözüm ile konfora ulaşılmasını sağlıyoruz” açıklamasında bulundu.