Türkiye’de yeni bir sosyal medya düzenlemesi planlanıyor. Ortaya çıktığı kadarıyla birçok internet firması ve kullanıcılar için yeni bir dönem başlıyor.
Türkiye’de internet konusundan son günlerde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Yaşanan olaylar / gelişmeler ışığında da yeni bir sosyal medya düzenlemesi gündemde. İşte bu düzenlemenin 15 Temmuz tarihine kadar hayata geçirilmesi hedefleniyor. Peki burada ne gibi değişiklikler var? Sözcü’nün elde ettiklerine göre konu hakkında planlanan yasa düzenlemesi iki kanunda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Bunların 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu ile 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu olduğu aktarılıyor. Söylendiği kadarıyla her iki yasa için de yapılacak değişiklikler ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) geniş yetkiler geliyor. Ayrıca 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’na “şebekeler üstü hizmet” tanımı getiriliyor. Şebekeler üstü hizmet kavramının direkt olarak WhatsApp, Netflix ve Telegram gibi servisleri kapsadığı belirtiliyor.
Burada “BTK, kamu yararı gereklerini göz önünde bulundurarak şebekeler üstü hizmet sunumuna ilişkin gerekli düzenlemeleri yapmaya, yetkilendirilmeksizin şebekeler üstü hizmet sunumunun engellenmesine ilişkin tedbirleri almaya, gerektiğinde işletmecilere Kurum düzenlemelerinde öngörülen tedbirlerin alınması için yükümlülük getirmeye yetkilidir.” cümlesi geçiyor. Yani yeni dönemde BTK’nın birçok servis üzerindeki yetkisi ciddi şekilde artırılıyor.
Yeni sosyal medya düzenlemesi ile artık Türkiye’de temsilci konusu da kesinlik kazanıyor. Söylendiği kadarıyla 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu’na eklenecek maddeler ile Twitter, Facebook, Youtube ve Instagram gibi sosyal medya platformlarına Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu (Halen açmayanlar için) getiriliyor. Peki temsilci açılmazsa ne olacak? Yasa çıktıktan sonra 30 gün içerisinde bir temsilci bildirilmezse önce sosyal ağ sağlayıcının internet bant genişliği yüzde 50 azaltılacak ve bir 30 gün süre daha tanınacak deniyor. Ancak yine de adım atılmazsa o sosyal medya platformuna Türkiye’den erişim kesilecek.
Ayrıca yeni dönemde sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’deki kullanıcı verilerini Türkiye’de barındırmakla yükümlü tutulacak. Elde edilen bilgilere göre BTK gerekli gördüğü hallerde, sosyal medya sitelerinin Türkiye’deki ofislerine polis/jandarma eşliğinde giderek denetim yapabilecek veya yaptırabilecek. Verileri Türkiye’de bulundurmayan şirketlere 1 milyon liradan 5 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Bu önemli karar yürürlüğe girerse birçok dev firma Türkiye’de sunucu açmak / kiralamak zorunda kalacak gibi görünüyor.
Yeni dönemde hepsine ek olarak hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içerikleri bildirime rağmen 24 saat içinde kaldırmayan veya içeriğe erişimi engellemeyen sosyal ağlar tazminat ödemek zorunda kalacak. Ayrıca düzenleme vatandaşların da sosyal medya sitelerinden içerik kaldırma talebinde bulunmasının da önünü açıyor. Yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 72 saat içinde cevap vermeyen sosyal medya kanalları, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası ödeyecek. Firmaların inanılmaz fazla olacağı düşünülen bu taleplerle nasıl başa çıkacağı da gerçekten şimdiden büyük bir merak konusu oluşturuyor. Düzenlemede sosyal ağların vatandaşların başvurularına ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları üç ayda bir BTK’ya bildirmesi de isteniyor.
Türkiye’de internetin artık merkezini oluşturan sosyal medya ağları konusunda gerçekten yeni bir dönem başlıyor ve bu dönemin “gerçekte” neler getireceği oldukça fazla merak ediliyor.