Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün bir adım daha attı ve 39 ilde, 13 distribütör, 256 bayi ve 260 bin sıfır otomobil satışına yönelik inceleme başlattı.
Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı otomotiv sektöründeki stokçuluk iddialarıyla ilgili harekete geçmişti. Bugün ise süreç hakkında daha detaylı bilgiler verildi. HaberTürk’te yer alan habere göre bakanlıktan yapılan açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak kayıt dışılık, stokçuluk ve haksız fiyat artışları ile mücadele etme noktasında son derece kararlı bir tutum içerisindeyiz. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından otomotiv sektöründe kayıt dışılık, stokçuluk ve haksız fiyat artışlarını önlemek amacıyla gerekli araştırma ve incelemeler başlatılmıştır” denildi. Aynı zamanda otomotiv sektörüyle ilgili son dönemde sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı, vergi mevzuatına aykırı hareket edildiği, elden tahsilat yapılarak vergi kayıp ve kaçağına yol açıldığına yönelik şikâyetlere vurgu yapıldı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Başlatılan inceleme kapsamında, Vergi Müfettişleri tarafından kayıt dışılık, stokçuluk ve haksız fiyat artışları ile mücadele etme noktasında İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere toplamda 39 ilde, 13 distribütör, 256 bayi ve 260 bin araç satışına yönelik çalışmalara başlandığı bildirildi. 13 distribütör ve 256 bayinin satış işlemlerine ilişkin bilgi ve belge talep süreçlerinin tamamlandığı aktarılırken, yapılan bu çalışma kapsamında ayrıca bayilerden araç satın alan 25 bin alıcıya ulaşılarak, özellikle alıcıların bayilere elden para verip vermediklerinin hususunun da araştırmaya konu edildiği kaydedildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, gerekli yaptırımların uygulanacağı vurgulanarak, “39 ilde bulunan distribütörler, araç bayileri ve alıcılardan alınan bilgiler ışığında, otomotiv sektöründe arz ve talep dengesini bozanlar ve haksız fiyat artışına neden olanlar ile ilgili olarak Bakanlığımız tarafından gerekli bütün iş ve işlemler hızlı bir şekilde yerine getirilerek otomotiv sektöründeki dengesizlikler ortadan kaldırılacak ve vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açanlara gerekli yaptırımlar gecikmeksizin uygulanacaktır” ifadeleri yer aldı.
Bundan önce de Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Twitter’dan “Sıfır km ve ikinci el araç piyasasında darlık yaratmak, piyasa dengesini bozmak ve tüketicinin mallara ulaşmasını engellemek amacıyla faaliyet yürüttüğü iddia edilenler hakkında inceleme yapmak üzere Bakanlığımız Müfettişleri görevlendirilmiştir.” açıklamasını yapmıştı.