Türkiye’de yüksek kurun etkisi oyun tarafında da hissediliyor. Steam oyun fiyatlarında büyük zamlar görülüyor.
Çevirmen M. İhsan Tatari tarafından aşağıdaki paylaşım üzerinden öne çıkarıldığı üzere Türkiye’de Steam oyun fiyatları bir kez daha ciddi şekilde artmaya başladı. Bakıldığı zaman bazı ufak oyunlarda dahi 100 TL’den tam 800 TL’ye çıkışlar gözlemleniyor. Steam hesabınız üzerinden giriş yaparak direkt olarak burada görebileceğiniz olumsuz fiyat değişiklikleri, genel olarak oldukça yüksek ve bu durum çok üzücü duruyor. Tatari’ye göre süreç sadece Steam tarafıyla da sınırlı kalmıyor. En büyük oyun firmalarından Ubisoft da burada yer alan kendi mağazasındaki oyun fiyatlarını ciddi şekilde artırmış durumda.
Kur güncellemelerini biraz geç gerçekleştiren ve bu yüzden büyük artışlar yapmak durumunda kalan firmalar, oyuncuları üzüyor ancak onların da çok fazla bir suçu bulunmuyor. Kimse oyunlarını zararına satmak istemez ve Türkiye oyun pazarı büyük firmalar için tahmin edildiği kadar büyük bir kitle oluşturmuyor. Bu yüzden “Türkiye’ye özel fiyat politikası” çoğu firma tarafında olumlu geri dönüş almıyor. Ancak yine de Türkiye’ye güncel kurdan daha ucuza oyun satan firmalar bulunuyor.
Kış indirimlerinin bitmesiyle Steam'deki oyunlara %400-900 arası zam yağıyor. Ubisoft oyunları da %160 zamlandı. Ubi kendi mağazasındaki oyunlara da beklenen zammı yaptı. pic.twitter.com/aP6dh4wMm5
— M. İhsan Tatari (@m_tatari) January 5, 2023
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dünyanın en popüler oyun marketi konumunda bulunan Steam, en son burada ulaşabileceğiniz sayfadaki “Steam Retrospektifi” hamlesiyle ses getirmişti. Bu sayfada geride bırakmaya hazırladığımız yılda en çok oynadığınız oyunlar, bu oyunlarda elde ettiğiniz başarımlar, Steam’i açma sayısınız ve denediğiniz yeni oyun sayısı gibi çok sayıda veri karşınıza çıkıyor. Görsel olarak güzel ve anlaşılır şekilde hazırlanan sayfa, istatistiksel verileri sevenleri memnun ediyor. Firma daha sonra ise “2022’nin en iyileri” ile ses getirmişti.
Buradan ulaşabileceğiniz sayfada, “Brüt Gelire Göre Yılın En Çok Satan Oyunları”, “Brüt Gelire Göre Yılın En Çok Satan Yeni Oyunları”, “En Yüksek Eş Zamanlı Oyuncu Sayısına Göre Yılın En Çok Oynanan Oyunları”, “Brüt Gelire Göre Yılın En Çok Satan Erken Erişim’den Çıkan Oyunları”, “Brüt Gelire Göre Yılın Öne Çıkan VR’a Özel Deneyimleri” ve “Oynayan Günlük Aktif Oyuncu Sayısına Göre Yılın Steam Deck’te En Çok Oynanan Oyunları” gibi başlıklar altında 2022’nin maddi açıdan ses getiren oyunları gösteriliyor.