reklamı kapat

POPÜLER

akıllı telefon ikinci el telefon

Türkiye’deki akıllı telefon fiyatlarına ciddi etki edecek düzenleme iptal edildi

Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda atılan bir adım ile 200 dolar altındaki akıllı telefon modelleri için düzenleme yapılmıştı.

2020 yılında Ticaret Bakanlığının İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ’i Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe alınmıştı. Bu tebliğle “alıcısı bulunan verici portatif (Cellular) telsiz telefon cihazları” olarak tanımı yapılan eşyanın ithalatında ileriye yönelik yürütülecek gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. O zaman alınan karar ile akıllı telefon ithalatında, birim gümrük kıymeti olarak adet başına 200 dolarlık gözetim uygulaması getirilmişti. Gözetim uygulaması, sadece söz konusu kıymetin altında olan eşya için uygulanacak denilmiş, yerli üreticinin korunması amacıyla adet fiyatı 200 doların altında olan telefonlar, yalnızca Ticaret Bakanlığı izniyle ithal edilebilir hale getirilmişti. Bu konuda 28 Mart itibarıyla yeni bir dönem başlayacaktı. Resmî Gazete kapsamında yayımlanan 2020/6 sayılı ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin tebliğde değişiklik yapan tebliğle, daha önce adet başına birim gümrük kıymeti 200 doların altında olan cep telefonları için yürürlükte olan gözetim uygulamasında değer, 350 dolar olarak yeniden düzenlendi. Buna göre, birim gümrük kıymeti 350 doların altında olan akıllı telefonların ithalatı Ticaret Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilebilecekti. Biraz önce tam olarak bu konuda bir adım atıldı ve tepki çeken düzenleme iptal edildi.

Eğer iptal adımı atılmasa Türkiye’deki akıllı telefon fiyatlarında ciddi artış olacaktı. Daha önce paylaşılan bir haberde yeni düzenleme ile ithal edilen ve vergisiz fiyatı yaklaşık 3 bin 800 TL olan bir cep telefonu 28 Mart’tan itibaren en az 2 bin 500 TL zamlanacak denilmişti. Buna ÖTV, KDV, TRT Bandrol ücreti gibi diğer vergiler de eklenince telefonun fiyatı 10 bin 500 TL’ye kadar çıkacaktı. Türkiye’ye gelen akıllı telefonlardan önce yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, sonra yüzde 10 TRT Bandrol ücreti kesiliyor. Ardından tüm bu rakamlar üzerinden yüzde 50 ÖTV ekleniyor. Oluşan rakamın üzerinden de yüzde 18 KDV alınarak telefonun fiyatı en az ikiye katlanıyor.

Yeni dönem hakkında konuşan Vivo Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ertan Şensoy, bu düzenleme ile yeni ithal edilen akıllı telefonlara ilk aşamada yüzde 20 zam geleceğini belirtmişti. Şensoy, geçen gün Türkiye pazarındaki fiyat artışları ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle telefon değişim süresinin son yıllarda 18 aydan 48 aya yükseldiğini de aktardı. Türkiye’de üretim yaptıkları için yeni düzenlemenin kendilerini etkilemeyeceğini belirten Şensoy, ayrıca şirketi hakkında bilgi vererek Gebze’deki fabrikada bu yılın ikinci yarısında 5G destekli cihazlar için dördüncü bant yatırımı yapacaklarını, bununla üretimi yüzde 20 artırmayı planladıklarını açıkladı.

Akıllı telefon detayı yanında bu da ilginizi çekebilir: Sıvı soğutmalı OnePlus 11 Concept