Bugün atılan resmi adıma göre Türkiye’deki ürün yenileme sürecinin kapsamı genişletildi. Bu tarafta sektör hızla büyüyor.
Ekonomim’den yer alan habere göre ürün yenileme merkezlerinin cep telefonu ve tabletle sınırlı olan faaliyet alanı genişletildi. Kullanılmış bilgisayar, akılı saat, oyun konsolu ve modemler ürün yenileme merkezlerinde yenilenerek satılabilecek. Resmî Gazete’de yayımlanan ve yenilenmiş ürünlerin satışı hakkında yönetmelikte değişiklikler öngören Ticaret Bakanlığı tebliğine göre, yenileme merkezleri, ilgili standarda göre alınmış hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olması şartı ile ayrıca yenileme yetki belgesi almasına gerek olmaksızın belirtilen tüm ürünler için yenileme yapabilecek. Yenilemesi yapılan ürünlerin üreticisi veya ithalatçısı ile yetkili servis sözleşmesi yapabilecek. Bu ürünler için kurulması zorunlu olan yetkili servis istasyonlarından biri olarak faaliyet gösterebilecek. Yenilenmiş olan bir ürün birden çok yenilemeye tabi tutulabilecek. Tebliğle ayrıca yenileme yetki belgesi verilmesinde aranan 10 milyon TL’den az olmamak üzere ödenmiş sermaye şartı, 30 milyon TL’ye çıkarılmış durumda. Yenileme yetki belgesine sahip ticari işletmelerden ödenmiş sermaye tutarı 30 milyon TL’den az olanlar, 1 Ocak 2024 tarihine kadar ödenmiş sermaye tutarını buna tamamlayacaklar. Yenilenmiş ürünlerin uzaktan iletişim araçları kullanılarak satışa sunulması halinde bu ürünlerin kullanılmamış mallardan ve diğer kullanılmış mallardan ayırt edilebilecek şekilde ayrı bir kategoride satışa sunulması zorunlu olacak. Bu arada önemli bir karar daha alınmış durumda. Pil kapasitesi yüzde 85’in altında olan kullanılmış cep telefonlarının yenilenmiş ürün olarak satışa sunulabilmesi için pillerinin değiştirilmesi zorunlu olacak. Bu önemli çünkü kapasitesi düşen telefonlar tam performans veremiyor, yoğun kullanımda kapanabiliyor.
Bu konuda en son Türkiye’de yenilenmiş telefon sektörünün öncü isimlerinden EasyCep bir açıklama yapmış ve 2022 yılını 15 kat büyüme ile kapattıklarını duyurmuştu. 2022 yılında mağaza sayısını 26’ya yükselttiklerini de belirten EasyCep, 2023 yılında büyümesini sürdürmeyi, bunun için mağaza sayısını 60’a ve çalışan sayısını da 700’e yükseltmeyi hedefliyor. Telefon yenileme kapasitesini artırmayı da planlayan şirket, 2023 yılı sonun itibarıyla toplamda tam 400 bin telefon yenilemeyi hedef olarak açıklıyor. Bu konuda açıklamalardan bulunan EasyCep CEO’su Mehmet Akif Özdemir, “Türkiye’yi, ABD ve Avrupa’da daha yerleşik hale gelmiş bir sektörle tanıştırdık. Tüketiciler, sağladığımız faydayı anlıyor ve deneyimlemek için harekete geçiyor. Bu da bizim her yıl hızlı büyümemizi sağlıyor” dedi.
Ayrıca “Bu yıl sonunda 60 mağazaya ulaşacağız. CarrefourSA ve Turkcell mağazalarından sonra çok yakın zamanda Türkiye genelinde yer alan 41 Migros mağazasındaki stantlarımızda tüketici ile buluşacağız” diyen Özdemir, ayrıca şunları aktardı: “Geçen yılın başında 109 olan çalışan sayımız, yıl sonuna geldiğimizde 477’ye ulaştı. Bu yıl ekibimizi 700 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Kurduğumuz EasyAkademi ile hem teknik hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunduğumuz ekibimizin büyümesine paralel olarak telefon yenileme kapasitemizi de ayda 45 bin adet seviyesine yükselteceğiz. EasyCep olarak yaptığımız bu istihdam ve altyapı yatırımlarıyla 2023 yılı sonu itibarıyla 2,7 milyar TL brüt ciroya ulaşmayı hedefliyoruz.”