Türkiye’deki güncel elektrikli araç ve şarj istasyonu sayısı açıklandı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından paylaşılan kasım ayı verilerine göre Türkiye’deki elektrikli araç sayısı 167 bini geride bıraktı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun buradaki raporuna göre kasım ayında Türkiye’deki elektrikli araç sayısı 167.519’a çıktı. Türkiye’deki elektrikli araç şarj noktaları ise kasım ayında 25.096’ya ulaştı. Verilere göre Türkiye’de kasım ayında toplam 15.327 adet AC şarj noktası ve 9.769 adet DC şarj noktasıyla hizmet verildi. Şarj soketi sayısında liderlik koltuğunda halen kasım ayında 4.203 sokete ulaşan ZES yer alıyor. İkinci sırada 1.952 soket ile Eşarj, üçüncü sırada ise 1.431 soketle Voltrun bulunuyor. Armut tarafından kısa süre önce paylaşılan bir basın bültenine göre Türkiye’deki şarj istasyonları 2024’te yüzde 235 arttı: “Türkiye’nin yolları, elektrikli araç devrimine hızla adapte oluyor. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte şarj istasyonlarına olan talepte de büyük artış yaşanıyor. Türkiye’nin en büyük online hizmet platformu Armut.com’un 2023 ve 2024 yılları verilerine göre elektrikli araç şarj istasyonu kurulum taleplerinde yüzde 235 oranında artış gözleniyor. Şarj altyapısına olan ihtiyaçta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler liderliğini sürdürürken sanayi bölgeleri ve yazlık destinasyonlardaki talep artışı da dikkat çekiyor. Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması, büyük şehirlerde şarj istasyonlarına olan talebi de artırdı. Türkiye’nin üç büyük metropol şehri bu dönüşümde liderliği elinde tutuyor. 2024 yılında bu üç büyük şehir arasında en dikkat çekici büyümeyi yüzde 278 artışla Ankara kaydederken, İzmir yüzde 240 büyüme ile ikinci sırada, İstanbul ise yüzde 186’lık artışla üçüncü sırada yer aldı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Metropol şehirlerin yanı sıra gelişmekte olan büyük şehirlerde de kayda değer artışlar gözleniyor. Gaziantep, 2023 yılına göre yüzde 500 oranında artışla elektrikli araç şarj istasyonu kurulum taleplerinde dikkat çekici bir büyüme sergilerken, Adana da yüzde 364’lük artışla öne çıktı. Büyük şehirler arasında yüzde 325’lik büyüme oranıyla dikkat çeken bir diğer şehir ise Bursa oldu.
Elektrikli şarj istasyonlarına olan talep, sanayi ve ticaret bölgelerinde rekor seviyelere ulaştı. Türkiye’nin üretim merkezlerinden biri olan Sakarya, 2023 yılına göre yüzde 727’lik talep artışıyla sanayi bölgeleri arasında lider konumda. Çorlu ve Çerkezköy gibi yoğun sanayi faaliyetleriyle dikkat çeken Tekirdağ, şarj istasyonu kurulum taleplerinde geçen yıla göre yüzde 647’lik artışla öne çıkan bölgelerden biri oldu.
Kocaeli de yüzde 500 artış oranıyla elektrikli araç şarj istasyonu kurulum taleplerinde kayda değer bir büyüme sergiliyor. Sanayi bölgelerindeki bu hızlı gelişim, elektrikli araçlara yönelik altyapının hızla güçlendiğini ve bölgelerin bu dönüşüme başarıyla ayak uydurduğunu gösteriyor.
Türkiye’nin tatil bölgelerinde elektrikli araç şarj istasyonlarına olan talep hızla artıyor. İzmir’in popüler tatil destinasyonu Çeşme, 2023 yılına göre elektrikli araç şarj istasyonu kurulum taleplerinde yüzde 1600’lük büyüme oranıyla rekor bir artış kaydederken, Muğla’nın gözde beldesi Bodrum’da elektrikli araç şarj istasyonu talepleri 2023 yılına kıyasla yüzde 550’lik büyüme oranıyla dikkat çekiyor. Antalya’nın Manavgat ilçesi ise yine 2023 yılına göre yüzde 400’lük artışla bu talep artışında öne çıkan diğer bir bölge oldu.
Antalya Konyaaltı’nda 2023 yılına kıyasla yüzde 267 oranında elektrikli araç şarj istasyonu talebi artışı yaşanırken, Muğla’nın Fethiye ilçesinde de yine aynı döneme göre yüzde 200’lük bir artış kaydedildi. Yazlık bölgelerdeki bu dikkat çekici talep artışı, tatil beldelerinin elektrikli araçlara yönelik dönüşüme hızla ayak uydurduğunu gösteriyor.”