reklamı kapat

POPÜLER

Fiat Egea otomobil

Türkiye’deki otomobil satışları mayıs ayında rekorları yeniden yazdı

 - Güncelleme: 02 Haziran 2023 13:18

Talebin çok yüksek olduğu otomobil pazarında rekorlar birbirini izliyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği “Mayıs 2023” verilerini paylaştı.

Otomobilin bir yatırım aracına dönüştüğü Türkiye ve küresel pazar dinamiklerinde, çok ciddi bir talep olduğunu görebiliyoruz. Sürece Türkiye odağında bakarsak bu durum adeta bambaşka bir noktaya ulaşmış durumda. Bulunabilirlik konusunda hala model bazlı sıkıntıların devam ettiği pazarda, kullanıcılar erişebildiği her tipte aracı almak için somut adım atıyor. İkinci el otomobil pazarını da ciddi şekilde artıran ve kara borsa dinamiklerinden bahsedebileceğimiz bu tarafta, sıfır km araç bulabilenler ise kendisini şanslı olarak nitelendiriyor. Tüm parçaları bir araya getirdiğimizde de Türkiye otomobil pazarının yeni bir rekora koştuğu dönemlerin içerisinde olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz mart ayında ilk kez 100 bin adedi geçen satışlar, mayıs ayı verilerinde beklenildiği gibi yepyeni bir rekoru getirdi. Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından paylaşılan rakamlara göre, 2023 yılı Mayıs ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 yılı Mayıs ayına göre %70,9 artarak 111.356 adet seviyesine gelmiş durumda.

Renault otomobil fiyatları

Otomobil satışları Mayıs 2022’ye göre neredeyse yüzde 70 arttı

ODD verilerine daha detaylı olarak baktığımızda pazarın beş aylık kapsamlı tablosunda da ciddi bir yükseliş karşımıza çıkıyor. Buna göre 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde binek ve hafif ticari araç pazarı %60,5 oranında artarak 445.006 adet olarak gerçekleşti. Tablonun artarak devam edeceğini düşündüğümüzde 2023 sonunda 1 milyon barajını geçen sonuçları görmemiz de şaşırtıcı olmayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sadece Mayıs 2023 odağına indiğimizde otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %68,5 artarak 87.218 adet gerçekleştiğini görüyoruz. Hafif ticari araç satışları da aynı dönemde %79,9 artarak 24.138 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Mayıs ayı ortalama satışlara göre de %69,1 arttı. Bu çerçevede Otomobil pazarı, 10 yıllık Mayıs ayı ortalama satışlara göre %69,2 artış gösterdi. Hafif ticari araç segmenti ise 10 yıllık Mayıs ayı ortalama satışlara göre %69,1 artmış durumda.

İLGİLİ HABERLER