Türkiye’nin ilk deniz füzesi: Atmaca

14 Mayıs 2019 19:00

Türkiye’nin ilk deniz füzesi Atmaca hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Atmaca, 200 kilometrenin üstündeki menzili, düşük izi ve yüksek hedef vuruş hassasiyetiyle modern donanma platformlarında göreve hazırlanıyor. ROKETSAN imzasını taşıyan Atmaca’nın en geç 1.5 yıl içerisinde gemilerde kullanılması bekleniyor.

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’19) lanse edilen füze, uzun menziliyle dikkat çekiyor. Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan Atmaca, karşı tedbirlere dayanıklılığı, hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yetenekleriye de göze çarpıyor. Füze, ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde, sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor. Atmaca’da küresel konumlandırma sistemi, ataletsel ölçüm birimi, barometrik altimetre ve radar altimetre gibi özellikler de yer alıyor. Aktif radar aracıyısı sayesinde füze hedefini yüksek doğrulukla bulabiliyor.

Atmaca hakkında açıklama geldi

Atmaca’nın gemiden gemiye saldırıda ana silah olduğunu belirten Emrah Özdemir, “Atmaca füzesiyle gemilerimiz milli bir güce kavuşacak ve caydırıcılıkları önemli oranda artacak. Bu tamamen milli olarak geliştirilmiş bir füzeyle yapılıyor. Bu anlamıyla ülkemiz için çok büyük bir kazanım.” dedi.

Projenin başlaması sonrası turbojet motorlu ve daha uzun menzile giden Atmaca yapımı kararı alındığına işaret eden Özdemir, şöyle konuştu:

“Bu karar oldukça önemliydi. Çünkü bu değişikliklerle Atmaca dünyadaki benzerlerinden çok daha ileri bir güdümlü mermi, füze oldu. Dünyadaki örneklerine baktığınızda hiç olmayan bir özellik, ‘veri bağı’ Atmaca’da var. Veri bağı ile Atmaca uçuşuna başladıktan sonra gerekli yerlerden, gemi veya başka bir istasyon olabilir, füzenin görevi güncellenebiliyor. Yani ilk çıktığı hedefe gitmek zorunda değil. Yeni bir hedef verebiliyorsunuz veya şartlar değişirse görevi iptal edebiliyorsunuz. Bu oldukça önemli ve benzerlerine göre Atmaca’yı öne çıkaran bir özellik. Ayrıca menzil olarak en uzağa giden güdümlü mermilerden biriyiz hatta en uzunuyuz diyebilirim. Bu anlamda da çok büyük bir başarı elde ettiğimizi düşünüyoruz. Atmaca’yı Deniz Kuvvetlerimize, ülkemize kazandırdığımız için de mutluyuz.”

İlginizi çekebilir

UFO tasarımını gerçeğe dönüştüren uçak konsepti: ADIFO

Paylaş