Türkiye’nin milli savaş uçağı TF-X maketi görücüye çıktı [Video]

17 Haziran 2019 16:15

Türkiye’nin ilk beşinci nesil savaş uçağı olması planlan Milli Muharip Uçak (TF-X), Paris Air Show kapsamında “maket haliyle” görücüye çıktı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tarafından Milli Muharip Uçak Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilen milli savaş uçağı TF-X, bildiğiniz gibi BAE Systems‘ın ortaklığında hayat bulmaya hazırlanıyor. Herhangi bir sorun olmaz ise 2023 yılında gökyüzüne çıkacak olan savaş uçağı, yukarıda da dediğimiz gibi Paris Air Show kapsamında “maket haliyle” görücüye çıkarıldı. Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz üzere ilk hazırlanan konsept tasarımları doğrulayan tam boyutlu maket, genel olarak oldukça etkileyici görünüyor. Konu hakkında konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, uçak üzerinde binden fazla mühendisin çalıştığını belirterek, “MMU (Milli Muharip Uçak), Avrupa’nın en iyi savaş uçağı olacak. 2023’te fabrikadan çıkartılacak. İlk uçuş 2025’de. MMU 2028’de Türk Hava Kuvvetleri’nde hizmete girecek” dedi. Kotil, TUSAŞ’ın F-35 gövdesi imal eden tek kaynak olduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda tecrübeliyiz. Hızlı yol almak zorundayız” diye konuştu.

Milli savaş uçağı TF-X çok merak uyandırıyor

Tasarımsal olarak Lockheed Martin F-22 Raptor‘u andıran yerli savaş uçağı, geliştirme aşamasında bulunuyor. Radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretileceği söylenen savaş uçağı, beşinci nesil savaş uçakları sınıfında yer alıyor. Gelişmiş ASEA radar sistemi üzerine kurulacağı söylenen yeni nesil hava aracı, Aselsan tarafından geliştirilen birçok elektronik sistemi de bünyesinde barındıracak.

Daha önce model hakkında konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’e göre uçak milli jet motoruyla uçacak. Demir, konu hakkında “Savunma Sanayii Başkanlığımız ile TRMOTOR arasında Milli Muharip Uçak Özgün Motor Geliştirme Programı Çerçeve Sözleşmesi imzalandı. Milli uçağımız milli jet motoruyla uçacak.” açıklamasını yapmıştı. Aynı zamanda “Milli muharip uçağı projesi kapsamında yabancı bazı motor şirketlerine kapı kapatılmış değil” diyen Demir, “Sürenin uzunluğu göz önünde bulundurularak bu şirketlerin yaptığı teklifler inceleniyor” demişti. Toplam proje maliyetinin 20 milyar dolar, birim maliyetin ise tahmini olarak 100 milyon dolar olacağı belirtilen uçak, bildiğimiz kadarıyla sadece Türkiye tarafından kullanılacak.

İlgili Video

Paylaş