Türkiye’nin yakın zaman önce engellediği popüler oyun platformu Roblox, bugün ufak çocukları korumaya yönelik iki yeni kural getirdi.
Roblox, 18 Kasım itibarıyla başkalarıyla metin veya sesli sohbet yoluyla iletişim kurulabilen veya ortak etkinlik yapılabilen alanlara erişimi 13 yaşından büyük kullanıcılarla sınırlandıracak. 3 Aralık itibarıyla da 13 yaşından küçük çocukların derecelendirilmemiş alanlara giriş yapması ya da bu alanları keşfetmesi engellenecek. Oyunlarına 13 yaş altı çocukların erişmesini isteyen içerik üreticiler, belirli gereksinimleri karşılamakla yükümlü olacak. Ekonomim’den Vahap MUNYAR tarafından paylaşılan yazıda aktarıldığı kadarıyla, Roblox Corporation’un global yönetim ekibinden Nicky Jackson Colaco, platforma erişimin yeniden sağlanması durumunda Türkiye’de bir ofis açma kararı aldıklarını söyledi. “Türkiye’de bir ofis açma ve yerel dilde hizmet verecek ek moderatörler de dahil olmak üzere, özel bir ekip işe alma planımız hazır” diyen Nicky Jackson Colaco, Roblox’un Türkiye’deki yasa ve düzenlemelere saygı duyduğunu şöyle vurguladı: “Oyuncuların ve geliştiricilerin güvenliğini ön planda tutarak, platforma erişimi yeniden sağlamak amacıyla yerel yetkililerle ve yasal süreçlerle aktif olarak iş birliği içindeyiz.”
Roblox tarafından daha önce yapılan bir açıklama şöyle olmuştu: “2 Eylül 2024 günü Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin son kararına karşı bir temyiz dilekçesi verdik. Mahkeme sürecine saygı duyuyoruz ve devam eden yasal süreçler nedeniyle davanın detayları hakkında yorum yapamıyoruz. Roblox, Türkiye’deki yerel yasa ve düzenlemelere saygı göstermektedir, kullanıcılarımızın platforma erişimini yeniden sağlamak ve Roblox kullanıcılarının güvenliğini ön planda tutmak amacıyla yerel yetkililerle iş birliği yapmaktadır. İş birliği ve etkileşim yoluyla, Roblox’un öğrenme, yaratma ve anlamlı bağlantılar kurma platformu olarak Türk toplumunda canlı ve olumlu bir rol oynayacağına inanıyoruz. Vizyonumuz, insanların güvenli, medeni ve iyimser bir dünyada bir araya gelme şeklini yeniden tasarlamaktır.
Güvenliğe derin bir bağlılığımız var ve Topluluk Standartlarımızı uygulamak, kötü niyetli veya zararlı faaliyetleri tespit etmek ve önlemek için tasarlanmış kapsamlı bir proaktif ve önleyici güvenlik önlemlerine sahibiz. Türkiye ve dünyanın diğer bölgelerindeki yetkililerle iş birliği yaparak, her pazarın farklı ihtiyaçlarını ele almaya ve güvenlik ve nezaket konusundaki küresel taahhüdümüzü yerine getirmeye kararlıyız.”
Platform Türkiye yasağı hakkında daha önce şunları söylemişti: “Roblox’u kullanıcılarımız, özellikle de gençler için en güvenli çevrimiçi platformlardan birisi haline getirmek için neredeyse 20 yıl harcadık. Kullanıcılarımızın güvenliğini yaptığımız her şeyin merkezinde yer alıyor. Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yasa ve yönetmeliklere saygı duyuyor ve yerel kanun koyucuların çocuklara verdiği önemi paylaşıyoruz. Bu bağlamda Roblox’un Türkiye’de mümkün olan en kısa sürede yeniden erişilebilir olmasını sağlamak için çalışacağız.”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Roblox ve daha sonra kaldırılan Instagram yasağı için şunları söylemişti: “Günümüz dijital çağında, çocuklarımızın güvenliği ve sağlıklı gelişimi her zamankinden daha büyük bir önem taşımaktadır. Okullarımızın, öğretmenlerimizin ve eğitim öğretim ortamlarımızın yanında bilhassa sosyal medya mecraları da evlatlarımızın gelişiminde etkilidir. Bakanlık olarak, çocuklarımızın dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler almaktayız. Son yıllarda, sosyal medya platformları ve çevrim içi oyunlar, çocuklarımızın zamanının büyük bir kısmını almaktadır.
Bu platformlar, öğrencilerimizin sosyal, akademik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriklere ev sahipliği yapabilmektedir. Özellikle Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir. Hiç kuşku yok ki, dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklarımıza saygı duyması elzemdir. Unutmayalım ki, evlatlarımızı sosyal medya araçlarının #DijitalFaşizm’inden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. #DijitalFaşizme hep birlikte dur demeliyiz!”
Süreçle alakalı olarak Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise X hesabından şunları söylemişti: “Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”da belirtilen hususlar çerçevesinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirilmiştir. Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti, bir Hukuk Devletidir. Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi, onların korunması ve desteklenmesi herkesin görevidir. Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak teknolojinin olumsuz yönde kullanılması asla kabul edilemez.
Ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünen, sorumluluk makamında bulunan herkesin çocuklarımızı hedef alan bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşması, popülist ve sorumsuz söylemlerden uzak durması gerekir. Toplumsal yapımıza dinamit koymaya yönelik girişimlere, çocukların istismarına, şiddete teşvik edilmesine, her biri birer cevher olan evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir.”