reklamı kapat

POPÜLER

sosyal medya Sosyal medya yasası reklam yasağı

Türkiye’nin yeni sosyal medya düzenlemesi için çıkan son bilgiler

Türkiye’de sosyal medya özelinde yeni bir düzenleme planı gündemde. Bu konuda yeni bilgiler ses getirmeyi sürdürüyor.

Türkiye’de sosyal medya kanalları için yeni düzenlemelerin geleceği uzun zamandır konuşuluyor. İşte bu konuda BBC Türkçe yeni bilgiler elde etti. Buna göre yeni sosyal medya düzenlemesinin en kritik noktalarından birisini, bir paylaşımın dezenformasyon amaçlı olup olmadığına hangi mercinin karar vereceği ve kriterinin ne olacağı oluşturuyor.

Bu konuda, dezenformasyon içerikli paylaşımın “organize, örgütlü, belli bir amaca yönelik olması” halinde yaptırım uygulanması üzerinde duruluyor. Süreçle alakalı Almanya olmak üzere birçok ülke örneğini incelendiği belirtilirken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “ifade özgürlüğünü” düzenleyen 10. maddesinin 2. fıkrasının esas alındığı ve Türkiye’nin de bu kriterlere göre sosyal medyaya sınırlama getireceğini ifade ediliyor.

Avrupa Birliği’nin internet ortamı ile ilgili iki kırmızı çizgisinin “terörle mücadele” ve “dezenformasyon” olduğu belirten yetkililer, toplumda kaos yaratmayı amaçlayan dezenformasyonun da bir “terör biçimi” olduğu görüşünü savunuyor ve düzenlemenin de buna göre yapılacağını vurguluyor.

Almanya, İngiltere, Singapur, Rusya, Avustralya’daki uygulamaları inceleyen yetkililer, daha önce de söylendiği gibi ağırlıklı olarak Almanya modeli üzerinde duruyor.

Almanya’da çevrimiçi platformlarda nefret söylemi içeren paylaşımların 24 saat içinde kaldırılması zorunluluğu bulunduğu ve sosyal medya şirketlerine 50 milyon Euro’ya kadar, Avustralya’da ise şiddet içeren unsurların sosyal medyadan silinmemesi halinde ilgili şirketlerin yıllık küresel cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası kesilebildiğini belirtilerek, Türkiye için de benzer uygulamaya gidilebileceği ifade ediliyor.

Yapılan çalışmalardan dezenformasyon nitelikli paylaşımlarda bulunan sosyal medya kullanıcıları içinse hapis cezası öngörülüyor. Singapur’da yalan bilgi paylaşanlara yönelik 10 yıla kadar hapis cezası verildiği belirtilirken, AKP 5 yıla kadar hapis cezası üzerinde duruyor.

Yeni sosyal medya düzenlemesi için kısa süre önce de bir açıklama gelmişti

Yeni dönem için en son Cumhurbaşkanı konuşmultu. Sputnik’te yer alan açıklamalar tam olarak şöyleydi:

Cumhurbaşkanı ilk olarak Türkiye’nin ‘yalan terörü’ olarak ifade ettiği saldırılara çok sık maruz kaldığını, terör örgütlerinin her mecrada türlü yalanlarla ülkeyi hedef aldıklarını belirtti ve ekledi:

“Yalan terörüyle mücadele etmekte kararlıyız. Arkadaşlarımız Türkiye’deki verinin Türkiye’de kalacağı, vatandaşlarımızın kişilik haklarını, verilerini koruyacak gerek geleneksel gerek yeni iletişim mecralarındaki itibarsızlaştırma, karalama, yalan ve iftira kampanyalarına karşı duracak yeni bir yasa çalışması için teknik bir çalışma yürütüyorlar. En kısa zamanda hazırlıklar tamamlanacak. Meclis açılır açılmaz bu konu Meclisimizin gündemine getirilecektir.”

Bu konunun Türkiye ve demokrasi için önemine işaret eden Cumhurbaşkanı, hem bireysel hak ve özgürlükleri koruyacak hem de millete, devlete yönelecek sistematik dezenformasyon ve yalan terörüne karşı milli güvenliği koruyacak bir yasal zeminin ortaya konmasına katkı vereceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı hepsine ek olarak “Tabii sadece yalan olayı da değil. Twitter gibi sosyal medya platformlarının burada sadece kuru kuruya bir ofis açmasını kastetmiyoruz. Gelecekler, burada personeliyle, her şeyiyle bulunacaklar ve herhangi bir ihlal durumunda cezası da verildiği zaman bu cezaları da tahsil edilecek.
Şu an itibarıyla bakıyorsunuz Twitter’ın, Facebook’un, hiçbirisinin herhangi bir yanlış iş yaptıkları zaman muhatap alınabilecek bir özellikleri yok. Biz bunlarla uğraşamayız. Bedel ödeyecekler. Başka çaresi yok bu işlerin” dedi.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mi 11 Ultra’nın içindeki detaylara bakın

İLGİLİ HABERLER