Türkiye’de sosyal medya özelinde yeni bir düzenleme planı gündemde. Bu konuda yeni bilgiler geliyor ve ana hatlar netleşiyor.
Türkiye’de sosyal medya kanalları için yeni düzenlemelerin geleceği uzun zamandır konuşuluyor. Yapılan resmi açıklamalar üzerinden ses getiren bu konuda yeni bilgiler elde edildi.
Ortaya çıkanlara göre sosyal medya kanalları üzerinden bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüphelinin üç aydan 2 yıla kadar hapisle yargılanması planlanıyor. Yalan haber yayan ve yapanların da 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması hedefleniyor.
Buna ek olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ya da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) içerisinde, sosyal medyayı denetleme görevini yürütecek bir Sosyal Medya Başkanlığı’nın açılabileceği de aktarılıyor.
Hatırlarsınız kısa süre önce konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke genelindeki yangınlar konusunda yapılan paylaşımlarını eleştirirken, “Ben şahsen bu sosyal medayaya hiç olumlu bakmıyorum ve Meclis’in açılmasıyla birlikte de sosyal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum.” demişti.
Yeni dönemin yakında daha detaylı hale gelmesi bekleniyor. Sürecin somut etkilerini ise hep beraber göreceğiz. Yeni düzenlemenin şu an birçok endişe barındırdığını belirtelim.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yeni sosyal medya düzenlemesi için daha önce de bazı bilgiler çıkmıştı
Konu hakkında geçtiğimiz ay bir açıklama yapan Afyon Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, “Pek çok AB ülkesi Türkiye ile aynı tehdidi yaşıyor. Toplumun geniş kitlelerini baskı altına alıyor, normal hayatta suç olan sosyal medyada da suç fakat fake hesaplar nedeniyle suçla etkin mücadele yapılamıyor. Bu çözülmeli, herkesin kimliği bilinmeli. Sosyal medyada bir yalan haberi ya da terör suçunu, dezenformasyonu milyonlarca insan duyuyor” demişti.
Almanya’nın, terör ve şiddetle ilgili 2017’de ceza kanununu değiştirdiğini ve katalog suçları 4 başlıkta oluşturduğunu söyleyen Özkaya, süreç için “Bunlar ‘terör’, ‘cinsel suçlar ve pornografi’, ‘din ve vicdan özgürlüğüne hakaret’, ‘yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon.’ Dezenformasyon, yalanın bilerek yaygınlaştırılması, mezenformasyon ise bilmeden yaygınlaştırılması. Bizde de bu başlıkları göz önüne alarak çalışma yapılıyor” açıklamasını yapmıştı.
“Almanya’da kanunda gösterilen hukuka aykırı içerik tespit edildiğinde, içeriğin yayından kaldırılması için sosyal ağ işletmelerine 24 saat süre tanınıyor” diyen Özkaya, “Aksi takdirde 50 milyon euroya kadar para cezası kesiliyor.
Almanya’da bulunan vatandaşların kanuna aykırı bir paylaşımı tespit edilenler hakkında suç duyurusunda bulunmasına da hak tanınıyor. Ayrıca ‘uyar-kaldır’ şikâyet sistemi uygulanıyor. Bizim düzenlememizde de bu maddeler mutlaka olmalı. Uyar-kaldır bizim sistemimizde var fakat etkin kullanımın oluşması gerekiyor” dedi.
Özkaya yeni dönemde dezenformasyon yapanın belirli süre sosyal medya kullanması yasaklanabileceği ve maddi tazminat gibi uygulamaların olabileceğini de belirtti.
Almanya’da dezenformasyon yapan bir internet kullanıcısına 1 yıldan 5 yıla kadar ceza verilebileceğini söyleyen Özkaya, “Ceza Kanunu’nda ifade özgürlüğünü sınırlamayan, kamuya açık sosyal paylaşım ve ifade özgürlüğü alanında bilginin doğru yayılmasını sağlayan bir düzenleme için çalışma yapabiliriz” ifadesini kullandı.