Türkiye’ye temsilci atamayan sosyal medya kanallarına gelecek bir sonraki yasaklar

19 Ocak 2021 13:00

Türkiye’de sosyal medya konusunda artık yeni bir dönem var. İşte bu yeni döneme uymayanlara yönelik cezalar açısından bir sonraki aşamaya geçiliyor.

1 Ekim’de yürürlüğe giren yasa ile Türkiye’de günlük erişimi bir milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcıları artık burada temsilci bulundurmak zorunda. Bunu yapmayan sosyal medya kanallarına biliyorsunuz şimdiye kadar büyük maddi yaptırımlar uygulandı. Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul etmeyen şirketlere toplam 40 milyon TL (Her şirkete ayrı olarak) ceza kesildi. Bugün itibarıyla ise şirketleri daha çok etkileyecek olan reklam yasağı uygulanmaya başlandı. Bu durumda Türkiye’de vergi mükellefi olan şirket ve kişilerin, söz konusu sitelere / platformlara reklam vermesi yasaklanıyor. Bu konuda ilk yasak kısa süre önce Twitter ve Pinterest‘e kesildi.

Peki daha sonra ne olacak? Reklam yasağı sonrasında da temsilci atamayan firmaların bant genişliği azaltılacak. Hatta bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan aşağıdaki paylaşımı yaptı. Buna göre eğer temsilci atamazlarsa Twitter ve Pinterest‘e ilk olarak nisan ayında yüzde 50’lik bant genişliği daraltması yapılacak. Buna rağmen halen temsilci adımı gelmezse popüler sosyal medya firmaları Twitter ve Pinterest mayıs ayında yüzde 90’lik bant genişliği daraltması görecek. Bundan ötesi ise şimdilik bilinmiyor. Ancak bir tamamen engelleme gelebilir gibi görünüyor.

Sosyal medya kanallarının reklam yasağı artık YouTube ve Facebook için geçerli değil

Çünkü firmalar kısa süre önce Türkiye’ye temsilci atayacaklarını duyurdu ve şu açıklamaları yaptı:

Facebook:

“Türkiye’de kısa süre önce yeniden düzenlenen ve sosyal medya platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmeleri ilk günden bu yana yakından takip ediyoruz. Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik.

Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz. İlkelerimize uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde ise temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz.'”

YouTube:

“YouTube olarak şeffaflığa, ifade özgürlüğüne ve bilgi erişimine olan bağlılığımızı korurken, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yerel yasa ve düzenlemelere uymak için her zaman özen gösteriyoruz. Kısa bir süre önce düzenlenen 5651 sayılı kanunla sosyal ağ platformları için getirilen yeni yükümlülükleri son bir kaç aydır bütün boyutları ile inceledik.

YouTube’un Türkiye’deki içerik üreticileri ve kullanıcılar için ne kadar önemli olduğunu biliyor, her gün on binlerce içerik üreticisinin YouTube’da yarattığı çok sesli özgün dünyayı ilgiyle takip ediyoruz. Bunun bilinciyle ve ilkelerimize bağlı kalarak YouTube için yerel bir tüzel kişi temsilci atama sürecini başlatma kararı aldık. Türkiye’deki yetkililerle de paylaştığımız bu kararı almış olmaktan memnuniyet duyuyoruz

İlginizi Çekebilir

Sony bir elektrikli otomobil geliştiriyor

Paylaş