Twitch, platformu ilerletmek adına yeni geliştirmeler yapmaya devam ediyor. Bu sefer “Topluluğunuzu tanıyın: Abonelerim nerelerden geliyor?” başlığı merkezde.
Twitch tarafından yayınlanan yeni özellik direkt olarak içerik üreticilere yani yayıncılara odaklanıyor. Yeni altyapı çalışması ile artık içerik üreticiler aboneliklerin hangi ülkelerden geldiğini net ve açık olarak görebiliyor. Bu konuda şunlar aktarılıyor:
“Aboneliklerin ülkelere göre dökümü yayıncıların olası aylık gelirlerini daha iyi öngörmelerine ve dolayısıyla daha iyi bir planlama ile daha güzel içerikler sunabilmelerine katkı sağlayacak. Bu, özellikle izleyicilerin yayıncıya temel destek mekanizması olan aboneliklerden edinilecek gelirler için böyle. Son derece önemli ve faydalı olan bu bilgiye artık yayıncılar 7 gün 24 saat erişebilecekler.”
Firma yeni altyapı için şunu da aktarıyor:
“Aboneliklerinizin coğrafi dağılımının zaman içinde nasıl değiştiğini görmek isterseniz tarihsel-coğrafi abonelik verilerini inceleyerek 1 Aralık 2020’den bugüne kadarki değişimi izleyebilirsiniz. Kanalınızın abonelik geliri verilerini görmek için buraya tıklayın.
En az iki farklı ülkeden yeterli sayıda abonesi olan yayıncılar aboneliklerinin ülkelere göre dökümünü görebilirler. Bu dökümdeki bilgiler, yerel ve ulusal gizlilik yasaları uyarınca izleyicilerin gizliliğini korumak üzere, birleştirilmiş ve anonim olarak sunulur.”
Twitch bundan önce güvenlik odaklı bir adım atmıştı
Platform geçtiğimiz haftalarda Şüpheli Kullanıcı Algılama özelliğini duyurdu. Bu özellik için resmî açıklama tam olarak şöyle yapıldı: “Bu yeni araç, ile yayıncı ve moderatörlere kanal seviyesindeki yaptırımları delmeye çalışan muhtemel kullanıcıları kolayca tespit edip engelleme olanağı sunuyoruz.
Kanalda bir kullanıcıyı banlamanın amacı onu topluluğunuzdan uzak tutmaktır. Ama maalesef kötü niyetli kişiler bu kanal yaptırımını delip tekrar sohbete sızmanın bir yolunu bulup yıkıcı davranışlarına devam edebiliyorlar.
Şüpheli Kullanıcı Algılama aracı, otomatik öğrenme yöntemini kullanıyor ve yaptırımları delmeye çalışan kötü niyetli kullanıcıları bir dizi sinyale dayanarak tespit ediyor. Bu sinyalleri algılayıp analiz eden sistem, şüpheli bir kullanıcıyı “olası” ya da “muhtemel” yasak delici olarak işaretleyip size bildiriyor ve böylece siz de gerekli önlemleri alabiliyorsunuz. Şüpheli kullanıcı tespit edildiğinde sistem şöyle işliyor:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
“Olası” yasak delici olarak tespit edilen kullanıcının mesajları sohbete gönderilmiyor. Bununla birlikte, bu mesajlar yayıncı ve moderatörlere gösteriliyor ve onlar da kullanıcı üzerindeki kısıtlamayı sürdürmeye, izlemeye devam etmeye ya da kullanıcıyı kanaldan banlamaya karar verebiliyorlar.
“Muhtemel” yasak delicilerin gönderdikleri mesajlar ise sohbette normal olarak gösteriliyor, fakat ilgili hesap yayıncı ve moderatörlerin izleyebilmesi ve gerektiğinde sohbetten uzaklaştırabilmesi için işaretleniyor.
Ayrıca, sistemi özelleştirerek söz konusu iki şüpheli grubunun mesajlarına ne yapılacağına da karar verebiliyorsunuz. Örneğin, önlemleri çok sıkı tutmak isterseniz hem olası hem de muhtemel yasak delicilerin mesajlarının sohbete gönderilmesini engelleyebiliyorsunuz.
Şüpheli Kullanıcı Algılama aracı, yayıncılar bu işlerle uğraşmak yerine yayın ve içeriklerine yoğunlaşabilsinler diye, tüm kanallarda varsayılan olarak açık şekilde geliyor. Elbette, isterseniz kanal denetim ayarlarından sistemi özelleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
Dahası, bizzat kuşkulandığınız ve izlemeye almak istediğiniz kullanıcıları siteme manuel olarak da ekleyebilirsiniz. Bunu ilgili kullanıcının izleyici kartı üzerinden ya da Moderatör Görünümündeki yeni Şüpheli Kullanıcı widgetından yapabilirsiniz.
Özellikle sistemin ilk kullanmaya başladığınız süreçte aklınızdan çıkarmamanız gereken bir şey var: Hiçbir otomatik öğrenme sistemi %100 doğru ve etkili çalışmaz, yani sistemin bazen yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuç vermesine hazırlıklı olmalısınız.
Zaten Şüpheli Kullanıcı Algılama sisteminin tespit ettiği tüm muhtemel ve olası yasak delicileri otomatik olarak banlamamasının sebebi de bu. Topluluğunuz söz konusu olduğunda en iyi uzman ve karar mercii sizsiniz. Dolayısıyla, şüpheli kullanıcılar hakkında nihai kararı vermek de size düşüyor.
Sistem ayrıca sizin verdiğiniz kararlardan da öğrenecek ve bu sayede öngürülerinin doğruluk derecesi zaman içerisinde iyileşecek.”