Twitter üzerinden yapılan ilginç bir araştırma, yalan haberlerin gerçek haberlere kıyasla daha hızlı ve fazla yayınlandığını ortaya koyuyor.
Science’da yayınlanan yeni makale Twitter üzerinde oldukça ilginç bir araştırma gerçekleştirmiş. Yayınlanan makale gerçek ya da yalan haber olduğu doğrulanmış olan haberlerin 2006’dan 2017’ye kadar yayılma hızını analiz ediyor. Yapılan araştırmada sahte politika haberlerinin doğal felaket, terör ya da benzeri haberlere kıyasla çok daha hızlı yayıldığı gözlemleniyor. Sahte haberleri retweet’leyen hesapların gerçek haberleri paylaşan hesaplara göre daha az takipçili ve daha az gönderiye sahip olduğu belirtilmiş. Ancak buna rağmen sahte haberlerin yayılım hızı gerçeklerden çok daha yüksek. Bu da haberlerin “ilginç” bulunmasıyla açıklanıyor.
Araştırmacılar haberlerin sahte olup olmadığını Türkiye’de de yer alan teyit.org benzeri 6 farklı platformdan kontrol ederek belirlemiş. İncelenen veriler ise hayli detaylı. 126 bin haberin yer aldığı veri havuzunda 3 milyondan fazla insanın 4,5 milyondan fazla tweet’i bulunuyor. Yapılan analiz gerçek haberlerin çok nadir durumlarda 1.000’den fazla insan tarafından yayıldığını gösteriyor. Ancak sahte haberlerin en çok yayınlanları 100 binin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor. Bunun sebebi ise sahte haberleri dağıtan hesapların çok takipçili fenomenler olması değil. Asıl sebep olarak insanların bu haberleri daha ilginç bulması gösteriliyor.
Araştırma sırasında Twitter botlarını da tespit eden ekip, botların sahte haberlerin dağılımına katkısının gerçek haberlerle aynı olduğunu gözlemlemiş. Massachusetts Institute of Technology’de profesör olan Sinan Aral “Verilerimize göre sahte ve gerçek haberlerin dağılımı arasındaki bu uçurumu botlar yaratmıyor. Bundan insanlar sorumlu.” diyor. Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.