Twitter için paralı yapılan SMS doğrulama yerine ücretsiz doğrulama uygulaması kullanma işlemi nasıl oluyor? İşte cevaplar;
Twitter için SMS temelli iki faktörlü kimlik doğrulama 20 Mart itibarıyla halen Türkiye’de açık olmayan Twitter Blue abonelerine (Alınan yere bağlı olarak aylık 8 ya da 11 dolar) özel olacak. Firma bu konuda kullanıcıların karşısına şu açıklamayı çıkarmıştı: “Kısa mesajla etkinleştirilen iki faktörlü kimlik doğrulamayı kaldırmalısın. Kısa mesajla etkinleştirilen iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemini yalnızca Twitter Blue aboneleri kullanabilir. Yöntemi kaldırmak sadece birkaç dakikanı alır. Kimlik doğrulama uygulamasını ve güvenlik anahtarı yöntemlerini kullanmaya devam edebilirsin. Twitter’a erişimini kaybetmemek için kısa mesajla etkinleştirilen iki faktörlü kimlik doğrulamayı 19 Mart 2023 tarihine kadar kaldır.” Peki Twitter için paralı yapılan SMS doğrulama yerine ücretsiz doğrulama uygulaması kullanma işlemi nasıl oluyor? Bunun cevabını direkt olarak şirket kendisi veriyor:
Adım 1
-Kimlik doğrulama uygulamasının yanındaki onay kutusuna tıklayın.
Adım 2
-Genel yönergeleri okuyup Başla‘ya tıklayın.
Adım 3
-Sizden istendiğinde şifrenizi girip Onayla‘ya tıklayın.
Adım 4
-Henüz yapmamışsanız Twitter hesabınız için bir e-posta doğrulaması gerçekleştirmenizi isteyeceğiz: E-posta adresinizi girin ve ardından İleri‘ye tıklayın. Ardından e-posta yoluyla size bir doğrulama kodu göndereceğiz. Twitter hesabınıza geri dönüp belirtilen bölüme kodu girin ve Onayla‘ya tıklayın.
Adım 5
-Sizden QR kodunu okutarak kimlik doğrulama uygulamanızı Twitter hesabınıza bağlamanız istenir. (Şu anda cihazınızda yüklü değilse bir kimlik doğrulama uygulaması indirmeniz gerekir. Google Authenticator (En iyi seçeneklerden birisi bu), Authy, Duo Mobile veya 1Password gibi süre kısıtlamalı tek kullanımlık şifre (TOTP) içeren bir kimlik doğrulama uygulamasını kullanabilirsiniz.
Adım 6
-QR kodunu okuttuktan sonra İleri‘ye tıklayın.
Adım 7
-Kimlik doğrulama uygulamanız tarafından oluşturulan kodu girip Onayla‘ya tıklayın.
Adım 8
-Bir doğrulama ekranı görürsünüz. İşlemi tamamlamak için Anladım‘a tıklayın.
-Artık kimlik doğrulama uygulamanızla Twitter hesabınıza giriş yapmak için kodları görüntüleyip kullanabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu durum karşısında birçok kişi ciddi eleştirilerde bulundu, bazıları ise sorun etmedi. Adım için gelen eleştirel mesajlardan birisine cevap veren Elon Musk, “Twitter, telefon şirketleri tarafından yılda 60 milyon dolarlık sahte iki faktörlü kimlik doğrulama SMS’leri ile adeta dolandırılıyor” demişti. Twitter’ı zarar eden bir şirket olmaktan çıkartmaya çalışan Musk, bunun için bulduğu her alanda tasarrufa gidiyor ve birçok özelliği “ücretli” Blue paketinin altına dahil etmeye devam ediyor. Yukarıda da dediğimiz gibi henüz Türkiye’de açık olmayan Blue aboneliği kapsamında sunulan özellikler direkt olarak burada yer alıyor.
Daha önce de söylediğimiz gibi SMS temelli iki faktörlü kimlik doğrulama aslında yüzde 100 güvenlik sağlamıyor, kötü niyetli kişiler bu SMS’ler ile aktarılan kodları elde ederek hesapları hack’leyebiliyor. Hatta bu konuda “Bence telefon numarası tabanlı iki faktörlü kimlik doğrulama her yerden aşamalı olarak kaldırılmalı. İnsanların hesaplarına girmenin en kolay yollarından birisi bu” diyen birisine Elon Musk, Twitter üzerinden “İmkânı aşamalı olarak kaldırmak için bir başka iyi neden” cevabını verdi.