Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, Elon Musk hakkındaki fikrini değiştirdi. Dorsey, Musk konusunda büyük bir yanılgı yaşadı.
Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması hakkında geçtiğimiz yıl şunu demişti: “Elon güvendiğim tek çözüm. Bu doğru yol… Buna tüm kalbimle inanıyorum.” Peki aradan geçen zamanda ne oldu? Twitter, Elon Musk’ın yönetimi altında hiç de iyi bir yer halini almadı. Bunu elbette herkes gibi Dorsey de görüyor. Bloomberg’in haberine göre Dorsey, cuma günü Musk’ın Twitter platformu için en iyi lider olduğunu düşünüp düşünmediğini soran bir Bluesky kullanıcısına “hayır” yanıtını verdi. Dorsey ayrıca “Elon Musk’ın satın alma zamanlamasının kötü olduğunu fark ettikten sonra doğru hareket ettiğini düşünmüyorum. Yönetim kurulunun satışı zorlaması gerektiğini de düşünmüyorum. Her şey kötüye gitti. Ama bu oldu ve artık yapabileceğimiz tek şey, bunun bir daha olmasını önlemek için bir şeyler inşa etmek.” dedi. Dorsey, bir başka paylaşımında ise Musk’ın 1 milyar dolarlık fesih ücretini ödeyerek alımdan vazgeçmesi gerektiğini düşündüğünü aktardı. Musk, Twitter’a tam 44 milyar dolar ödedi, platformun değeri daha sonra 20 milyar dolara kadar düştü.
Jack Dorsey bu aralar Twitter rakibi uygulaması Bluesky ile sık sık ses getiriyor. Artık hem iOS hem de Android tarafında yer alan Bluesky, ücretsiz olarak indirilebiliyor ancak halen herkese açılmış değil. Başlangıcı bir davetiye sistemiyle yapan ve bunu sürdürmeye devam eden Dorsey, yeni uygulaması ile yıllar önce yarattığı Twitter’dan farklı olarak “merkezi olmayan” bir yapıyı benimsiyor. Twitter’ın başındayken kripto paralar ve blok zinciri üzerine büyük ilgi gösteren Dorsey, yeni uygulamayı Twitter’a oldukça benzer bir tasarımla hazırlamış durumda. Uygulamanın temelinde Authenticated Transfer Protocol ya da kısaca “AT Protocol” olarak adlandırılan açık kaynaklı bir protokol yer alıyor. Süreç teknik olarak karışık ancak yapılan açıklamaya göre bu protokol kapsamında kurulan ağı yöneten tek bir merkez yerine birçok merkez olabiliyor. Süreci açıklamak için birbirleriyle iletişim kurabilen farklı e-posta servisleri örnek gösteriliyor. Bu durum sağlayıcı seçimi yapabileceğiniz anlamına geliyor ve süreçte kişiler ile işletmelerin isterlerse kendi ağlarını oluşturabileceği aktarılıyor.