Twitter kendisinden en çok veri isteyen, Türkiye’nin de dahil olduğu ülkeleri açıkladı

21 Eylül 2017 13:00

Twitter, kullanıcıları için dönem dönem paylaştığı “bilgi talebi” raporunun yenisini yayınladı. Ocak-Temmuz 2017 dönemine ait raporda, hangi ülke ne oranda bilgi talebinde bulunmuş ve Twitter bunların yüzde kaçına bilgi sağlamış görülebiliyor.

Verilere geçmeden önce bilgi talebinin nasıl işlediğine dair küçük bir detay paylaşalım. Twitter’da yer alan hesaplarla ilgili devlet ya da devletten bağımsız olarak kişiler bilgi talebinde bulunabiliyor. Twitter gelen bilgi taleplerine geri dönüş yapıp verileri teslim etmeden önce söz konusu suçun ne olduğunu, başvurunun doğru hukuki adımları takip ederek yapılıp yapılmadığını, istenen verinin ne tarz bir veri olduğunu inceliyor. Twitter’ın yayınladığı rapor ise sadece devlet tarafından yapılan bilgi talebini içeriyor. Devletten bağımsız yapılan taleplere ilişkin veri tabloda yer almıyor. İnceleme sonucunda doğru şekilde başvuru yapılmamışsa ya da söz konusu durum bir suç teşkil etmiyorsa Twitter veri paylaşmayı reddedebiliyor.


Gelelim sonuçlara. Listenin başında 2.111 istekle Amerika yer alıyor. İkinci sırada 1.384 istekle Japonya, üçüncü sırada ise 606 istekle İngiltere geliyor. Türkiye ise listede 554 istekle dördüncü sırada. Rapora göre Amerika’nın veri isteği geçtiğimiz rapora göre yüzde 8 oranında düşerken, Türkiye ise bu yıl talebi yüzde 12 artırmış. Bir önceki raporda Türkiye’nin 493 hesap için veri talebinde bulunduğu görülüyor. Bir başka çarpıcı nokta ise Twitter’ın veri paylaşım oranları. İlk üç sıraya baktığımızda veri talebinin büyük oranda karşılandığını görüyoruz. Ocak-Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye’den yapılan veri taleplerinin hiçbiri karşılanmamış. Daha detaylı bilgi için Twitter’ın dönemlik raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş