Twitter, yeni CEO’suyla beraber birçok yasal mücadelenin içerisine girecek. Bunlarda birisi müzik yayıncıları ile olacak.
Elon Musk’ın tartışmalı şirketi Twitter’a platformdaki büyük telif hakkı ihlalleri nedeniyle müzik yayıncıları tarafından 250 milyon dolarlık dava açıldı. Elon Musk’ın şirketin başına geçmesinin ardından müzik şirketleriyle lisans anlaşması yapma görüşmelerinin durduğu bildirilmiş, Musk’ın yıllık 100 milyon doları bulan ödemeyi yapmak istemediği aktarılmıştı. Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği (NMPA) tarafından sektördeki büyük sanatçıları temsil eden 17 müzik yayıncısı adına açılan dava kapsamında, şirketin yayıncıların ve diğerlerinin telif hakkı yasası kapsamındaki haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. Dava kapsamında Twitter’a çok sayıda telif hakkı bildiriminde bulunulduğu söyleniyor ve mahkemeden Twitter’a düzeltmek için adım atmadığı her ihlal için 150.000 dolara kadar para cezası verilmesi isteniyor. Bunun için dava kapsamında Twitter’da telifsiz kullanılan 1.700’den fazla şarkının bir listesi dahi verilmiş durumda. Bu konuda bir açıklama yapan NMPA başkanı David Israelite, mayıs ayında “Elon Musk yeni bir Twitter CEO’sunun 6 hafta içinde göreve başlayacağını duyurdu. İlk iş olarak platformdaki devasa miktardaki lisanssız müzik konusunu ele almalı. Şarkıların bir değeri vardır.” demişti. Twitter’ın bu dava kapsamında çok büyük bir ceza ödeme yapması bekleniyor çünkü ABD’deki yasalar nedeniyle şirketin bu telif ihlallerinden kaçabilmesi çok olası durmuyor.
Twitter’ın başı bu konuda ileride daha fazla derde de girebilir. Örneğin geçtiğimiz aylarda 1 milyar doları geliri geride bıraktığı duyurulan Süper Mario Kardeşler Filmi, Twitter’da da çok izlenen içerikler arasında yer aldı. Twitter Blue aboneleri için video yükleme limiti 60 dakikaya çıkarıldığı için animasyon filminin tamamını iki bölüm halinde Twitter’a yükleyen çok sayıda kişi / hesap oldu. Bu videolardan bir tanesi 10 milyon izlenmeyi geçti, Twitter’ın bu videoları kaldırması ise tam üç günden fazla sürdü. Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra personel sayısı inanılmaz azaltılan ve bu yüzden eski denetim gücünden oldukça uzaktan olan platformun, çok sayıda başka filme de ev sahipliği yaptığı aktarılıyor. İleride 60 dakikalık video limitini kısmak zorunda kalabileceği düşünülen platform, bu film paylaşımları nedeniyle büyük yasal sorunlarla karşı karşıya kalabilir, yapım şirketleri “denetleyemiyorsun” diyerek telif davaları açabilir.